Dostupni linkovi

Američka administracija i talibani počeli direktne razgovore


Administracija američkog predsjednika Baraka Obame počela je direktne, tajne pregovore sa talibanima u Avganistanu, piše danas magazin "Njujorker".

List opisuje razgovore kao pokušaj Obamine administracije da "procjeni koji su lideri talibana, ako uopšte postoje takvi, spremni za formalne mirovne pregovore sa Avganistanom i pod kojim uslovima".

U tekstu se ističe da je cilj razgovora da ubijedi bar neke talibanske vođe da prekinu veze sa Al kaidom i učestvuju u političkom životu Avganistana.

List navodi da će razgovori najvjerovatnije biti usporeni i otežani miješanjem susjednih vlada, ne samo Pakistana već i Irana, Indije, Rusije i Kine.

U intervjuu za Nacionalni radio autor teksta Stiv Kol, dobitnik Pulicerove nagrade, rekao je da je riječ o "istraživačkim" razgovorima, a ne mirovnim pregovorima.

U međuvremenu, američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je juče da će samo političko rješenje okončati rat u Avganistanu.

Agencija Rojters podsjeća da su SAD odbacile direktne razgovore sa talibanima nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Međutim, pokojni Ričard Holbruk, koji je bio specijalni izaslanik SAD u Avganistanu i Pakistanu, založio se prošle godine za pregovore i postizanje političkog rješenja sa talibanima. Holbruk je umro 13. decembra prošle godine.
XS
SM
MD
LG