Dostupni linkovi

SZO:Vakcine protiv H1N1 izazivaju narkolepsiju


Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane a vakcinama protiv novog gripa tipa A H1N1 - saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U saopštenju se navodi da narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primijećena prilikom ranijih vakcinisanja i da su češće primijećene u Švedskoj, Finskoj i na Islandu nego u drugim zemljama.

U studiji Globalnog savjetodavnog komiteta o bezbjednosti vakcina (GACVS) SZO obraćeni su i podaci iz finskog istraživanja u kojem se navodi da su djeca, koja su primila vakcinu protiv gripa "Pandemiks", devetostruko podložnija narkolepsiji nego ona koja nisu vakcinisana.

"Komitet je saglasan da je potrebno sprovesti dodatnu istragu o pojavi narkolepsije i vakcinacije protiv H1N1. Pojačan rizik od narkolepsije u prošlosti nije primjećen u vezi sa vakcinama protiv gripa ili drugih bolesti", ističe se u saopštenju SZO.

Evropska agencija za medicinu takođe je pokrenula istragu o ovoj pojavi.

Narkolepsija je poremećaj sna koja izaziva ekstreman umor i često rezultira padom u san bez upozorenja pa čak i u sred neke aktivnosti.
XS
SM
MD
LG