Dostupni linkovi

Duma ratifikovala START


Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma ratifikovala je danas u prvom čitanju sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja START-3.

Za ratifikaciju sporazuma, koji su 8. aprila u Pragu potpisali predsjednici Dmitrij Medvedev I Barak Obama, glasalo je 350, dok je protiv bilo 58 poslanika.

Tokom rasprave, vladajuća Jedinstvena Rusija se izjasnila za podršku sporazumu, dok su Komunistička partija Rusije (KPRF) i Liberalno demokratska partija (LDPR) bile protiv, ocjenjući da ide na štetu odbrambenim sposobnostima Rusije.

Na početku rasprave, šef ruske diplomatije Sergej lavrov pozvao je poslanike da podrže sporazum.

Predstavljajući dokument, Lavrov je ukazao da je dokument napravljen na osnovu principa prioriteta I ravnopravnosti.On je naveo da treba glasati za sam tekst sporazuma, a ne za
reozluciju, kao dodatak dokumentu, koja nema pravnu snagu i koja je je neobavezujuća za predsjednika SAD.


Sporazum, koji je u srijedu ratifikovao američki senat predviđa maksimum od 1.550 bojevih glava za svaku zemlju, odnosno smanjenje od 30 odsto nuklearnog arsenala u odnosu na stanje iz 2002. godine.

Njime će biti smanjen za polovinu i broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera na obe strane - na po 700.

Novi START ponovo uspostavlja sistem u kojem svaka strana sprovodiinspekcije nuklearnog arsenala druge strane, što je bilo predviđeno starim START-om, kome je važnost istekla krajem 2009.
XS
SM
MD
LG