Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja optužuje Južnu da koristi civile kao živi štit


Sjeverna Koreja u subotu je optužila Južnu Koreju da koristi civile kao živi štit oko artiljerijskih položaja na ostrvu koje je napala u utorak, u pokušaju da opravda bombardovanje u kojem su ubijena četiri Južnokorejca.

Današnje optužbe objavljene su uoči američko-južnokorejskih vojnih manevara u Žutom moru koje su razbjesnile Sjever i zabrinule susjednu Kinu, i nakon što je zapovjednik južnokorejske mornarice obećao osvetu na sahrani dvojice mornara ubijenih u artiljerijskom napadu.

U napadu u utorak na ostrvo Yeonpyeong, na kojem je vojna baza i mala ribarska zajednica, također su ubijena dva civila u jednom od najtežih artiljerijskih napada na južnokorejsku teritoriju od korejskog rata 1950-53. godine.

Sjevernokorejska državna novinska agencija javila je da je"krajnje žalosno, ukoliko se pokaže tačnim, da je došlo do ljudskih žrtava na ostrvu Yeonpyeong, zahvaljujući nehumanim akcijama neprijatelja koji stvara 'živi štit' razmještajući civile oko artiljerijskih položaja", prenosi AP.

Sjever tvrdi da njegov neprijatelj "sada radi na dramatiziranju 'civilnih žrtava' u okviru svoje propagandne kampanje, stvarajući utisak da su bepomoćni civili bili izloženi neselektivnom granatiranju koje je došlo potpuno iznenadno sa Sjevera".

Sjever je saopćio da je upozorio Južnu Koreju da zaustavi vježbe u utorak ujutro kada je pokrenut napad, u okviru "superhumanih napora na spriječavanju sukoba u zadnji tren".

Sjever tvrdi da planirane nedjeljne američko-južnokorejski pomorski manevri pokazuju da su Sjedinjene Države "okorjeli zločinac koji je namjerno planirao incident i vuče konce iza scene".
XS
SM
MD
LG