Dostupni linkovi

Hrvatskoj ostalo još posla u šest pregovaračkih poglavljaHrvatski pristupni pregovori s Evropskom unijom na dobrom su putu prema završetku i nakon što je odrađen najveći dio posla, Hrvatska sada stavlja naglasak na preostalih šest poglavlja na kojima ga još ima, izjavio je u četvrtak u Riselu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.
Drobnjak je u sjedištu Europske komisije razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fileom (Fuelom)

"Sastanak je pokazao da su naši pregovori na dobrom putu prema završetku, da je najveći dio iza nas, sada naglasak stavljamo na preostala poglavlja koja treba odraditi, a tu se zapravo radi o šest preostalih poglavlja, dok je u ostalima posao praktički završen", rekao je Drobnjak.


Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila sva poglavlja, njih 33, od kojih su 22 zatvorena. Ostalo je zatvoriti još 11 poglavlja, a u pet poglavlja posao je već dovršen i preostalo je još to formalno potvrditi.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se u dva poglavlja, Institucije (34) i Ostala pitanja (35) ne pregovora jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo.

Na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 5. novembra očekuje se da će jedno od ta dva poglavlja, Institucije, biti otvoreno i zatvoreno. U tom poglavlju se definiraju institucionalna pitanja, poput broj zastupnika u Europskom parlamentu.

Na istoj konferenciji trebala bi biti zatvorena i poglavlja Sloboda kretanja kapitala i Prometna politika. Do kraja godine trebala bi se zatvoriti barem još poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Ekologija.

Na pitanje dijele li u Evropskoj uniji optimizam da će Hrvatska završiti pregovore u proljeće sljedeće godine, a pristupni ugovor potpisati do kraj mađarskog predsjedništva, Drobnjak je odgovorio potvrdno, dodajući da to zasad nitko ne želi službeno potvrditi.
"
XS
SM
MD
LG