Dostupni linkovi

Brammertz: Mladić mora biti uhapšen što prije


Serge Brammertz u Memorijalnom centru Potočari, 27. april 2010.
Serge Brammertz u Memorijalnom centru Potočari, 27. april 2010.
Autor: Rachel Irwin

Serge Brammertz, glavni tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, u razgovoru sa novinarima 20. septembra u Den Hagu, govorio je, između ostalog, o potrebi suočavanja sa prošlošću, zbog čega Ratko Mladić mora biti što prije uhapšen, te o procesu koji se pred Tribunalom vodi protiv Radovana Karadžića.

Na pitanje zašto general Ratko Mladić mora biti uhapšen što prije, Brammertz je odgovorio:

“Nemamo vremena. Tribunal se zatvara za tri godine. Moramo ga uhapsiti sada kako bismo mogli održati suđenje primjereno obimu počinjenih zločina. Vrijeme ističe, kako za Tribunal, tako i za same žrtve.”

Brammertz je nedavno posjetio Srebrenicu prvi put i to je iskustvo opisao kao jedno od “najupečatljivijih” u tri godine, koliko radi kao tužilac. Kaže da je proveo pola dana sa predstavnicama udruženja “Majke Srebrenice”.

“Bilo je potpuno jasno meni i članovima mog tima koji su išli sa mnom da za porodice žrtava Srebrenica nije samo zločin počinjen prije 15 godina, već da je to centar njihovih života juče, danas i zasigurno sutra. Njihov glavni zahtjev je da se Mladić uhapsi. Znaju da im to neće vratiti voljene, ali će na taj način bar djelimično biti kažnjen onaj koji je odgovoran za počinjene zločine. Teško mi je, ako ne i nemoguće, zamisliti da bi neko danas geopolitičke kriterije postavio kao prioritet, a borbu protiv nekažnjavanja stavio na drugo mjesto. To zasigurno nije u skladu s onim što očekujem od međunarodne zajednice,”
rekao je Brammertz.
Ubijeđen sam da, ukoliko zaista želite stabilnost, dugoročnu stabilnost u regiji, morate riješiti zločine iz prošlosti, morate voditi borbu protiv nekažnjavanja, a prioritet broj jedan u svemu tome je hapšenje Mladića.

Brammertz kaže da je suočavanje s prošlošću neizbježno ako se želi postići dugoročna stabilnost u regiji.

“Često razgovaram sa političarima u glavnim evropskim gradovima i drugdje, i mada me zaista smatraju osobom koja traži pravdu, imam dojam i da misle da su zločini dio prošlosti i da treba ići naprijed. Ja onda uvijek kažem: ’Ako sumnjate u to da je ovo veoma važno, idite u Srebrenicu, vidite žrtve i promijenit ćete mišljenje’. Ubijeđen sam da, ukoliko zaista želite stabilnost, dugoročnu stabilnost u regiji, morate riješiti zločine iz prošlosti, morate voditi borbu protiv nekažnjavanja, a prioritet broj jedan u svemu tome je hapšenje Mladića,”
kazao je on.

Skraćivanje optužnice nije opcija


Sudije u postupku protiv Karadžića nedavno su izrazile zabrinutost u vezi s trajanjem postupka, a Karadžić je, kao jedno od mogućih rješenja, predložio skraćivanje optužnice. Brammertz je rekao da ovo, po mišljenju tužilaštva, nije opcija.

“Rekli smo da optužnicu više nećemo kratiti, jer naša dužnost nije samo da uvrstimo zločine u optužnicu i da na kraju dođe do presude. Naša je dužnost i da pomoću svjedočenja svjedoka, iznošenja dokaza pokažemo razmjere počinjenih zločina. Zbog toga smo nekoliko puta ponovili da nismo voljni skratiti optužnicu i to nije nešto što danas razmatramo. Mi, zajedno sa sudskim vijećem, radimo na iznalaženju načina da se tempo procesa ubrza,” izjavio je Brammertz.

Na optužbe da se proces protiv Karadžića presporo odvija, Brammertz je rekao da Karadžićevo unakrsno ispitivanje svjedoka zapravo oduzima najviše vremena, te da će tužilaštvo uspjeti iznijeti svoje argumente unutar 300 sati, koliko su im sudije dodijelile.

Dodao je da će presuda „u najboljem slučaju” biti donesena do kraja 2013. godine.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Iza poricanja genocida stoji strategija interesa
Brammertz: Mladić mora biti uhapšen što prije
Od slučaja Glavaš zavisiće sporazumi BiH, Hrvatske i Srbije
"Signali srca" - priče o hrabrim i plemenitim ljudima
Svedoci: Jurišić je samo preneo naređenja
Perišić kršio embargo, potvrdio svjedok odbrane

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG