Dostupni linkovi

Od slučaja Glavaš zavisiće sporazumi BiH, Hrvatske i Srbije


Branimir Glavaš prilikom privođenja na saslušanje pred sudom u BiH, 13.5.2009.
Branimir Glavaš prilikom privođenja na saslušanje pred sudom u BiH, 13.5.2009.
U očekivanju odluke Suda BiH o izvršenju zatvorske kazne Branimiru Glavašu, osuđenom za ratni zločin u Osijeku, iz Hrvatske stižu zahtjevi, ali i upozorenja da se dosuđena osomogodišnja kazna ne smanjuje.

Smanjenje dosuđene kazne za ratni zločin, upozoravaju pravnici, moglo bi poslati pogrešnu poruku onima koji se žele sakriti od prava i pravde i utočište potražiti u BiH.

Na to je upozorio i hrvatski ministar pravosuđa ističući kako bi od slučaja Glavaš mogla zavisiti i budućnost međudržavnog sporazuma o izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, koji su potpisale BiH, Hrvatska i Srbija.

U skladu sa ovim sporazumom, osuđenima ne može biti određena veća zatvorska kazna od one koju je pravosnažno izrekao nadležni sud u jednoj od dvije države, ali postoji mogućnost da kazna bude smanjena.

Glavašev advokat Nikica Gržić zatražio je smanjenje kazne, a o razlozima kaže:

„S obzirom da ova sud nije ovlašten da se upušta u činjenične navode iz izreke presude, a ovlašten je da mu izrekne kaznu u skladu sa zakonodavstvom BiH i kaznenom politikom u BiH, cijeneći olakotne okolnosti koje su navedene u presudi Vrhovog suda Republike Hrvatske, smatram da bi niža kazna u cijelosti postigla svrhu kažnjavanja.“

Može se dovesti u pitanje i pravda i pravo

Istovremeno, Tužilaštvo BiH insistira da se kazna Vrhovnog suda u Hrvatskoj u potpunosti prizna i Glavaš uputi na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku.

„Stav da je Tužiteljstvo suglasno sa kaznom koju je odredio Vrhovni sud Republike Hrvatske: mi smo potvrdili da smo suglasni i da smatramo presudu Vrhovnog suda Hrvatske pravednom i odgovarajućom presudom,“
kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže.

Iako je Sud BiH u slučaju dr. Šimića nije priznao presudu hrvatskog Suda i kaznu za korupciju smanjio na dvije i po godine, kada je u pitanju ratni zločin to je teško očekivati, kaže pomoćnik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.

„U svakom slučaju, postoji upoređivanje sa visinom zaprijećene kazne u zakonodavstvu obadvije države i vidjeli smo tu u slučaju Šimić da je došlo do smanjenja visine kazne upravo za to krivično djelo u BiH predviđena niža kazna. U ovom slučaju kada je u pitanju Branimir Glavaš, radi se o ratnom zločinu, dakle radi se o presudi za najteža djela i Sud BiH će se kretati također u okviru zakonodavstva BiH. Mi ne možemo izreći težu kaznu, dakle kretaće se u maksimumu koji je utvrđen kaznom stranog suda,“
navodi Arnaut.

Sigurno da će neki od onih koji su osuđeni na sve moguće načine pokušavati da u zemlji gdje trenutno borave utiču na umanjenje kazne, smatra Branko Teodorović.

Na slučaju Glavaš pokazaće se kako će funkcionisati sporazumi o pravnoj pomoći, koji su zemlje regiona potpisale, ali i biti test za sve druge slučajeve koji čekaju da budu riješeni, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

„Sigurno da će neki od onih koji su osuđeni na sve moguće načine pokušavati da u zemlji gdje trenutno borave utiču na umanjenje kazne. I možemo zaista biti zabrinuti da u državama u regionu, koje su prepoznatljive u Evropi i u svijetu po korupciji, je moguće da će biti onih slučajeva gdje će korupcija ili određene zloupotrebe nekih rupa u ovom sporazumu omogućiti nekima od onih koji su osuđeni da izdržavaju možda značajno ili znatno manje kazne. Prema tome, to može dovesti u pitanje i sporazum, može dovesti u pitanje pravdu i pravo,“
rekao je Todorović.

Do konačne presude Branimir Glavaš slobodno živi na teritoriji BIiH. Mediji u susjednoj Hrvatskoj špekulišu da Glavaš sprema prodaju novosagrađene kuće u Hercegovini i ispis iz hrvatskog državljanstva kako bi izbjegao eventualnu potjernicu ukoliko napusti i BiH. Osim slučaja Glavaš, Hrvatska je podnijela još 17 potpunih zahtjeva pravosnažno osuđenih za izdržavanje kazne u BiH, Srbija tri, a iz BiH u ove dvije države od pravosnažnih presuda sakrilo se više od 40 osoba.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Iza poricanja genocida stoji strategija interesa
Brammertz: Mladić mora biti uhapšen što prije
Od slučaja Glavaš zavisiće sporazumi BiH, Hrvatske i Srbije
"Signali srca" - priče o hrabrim i plemenitim ljudima
Svedoci: Jurišić je samo preneo naređenja
Perišić kršio embargo, potvrdio svjedok odbrane

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG