Dostupni linkovi

Tusk o izručenju Zakajeva



Poljska će izručiti Rusiji čečenskog separatističkog čelnika Ahmeda Zakajeva samo ako je to u skladu s njenim nacionalnim interesima, izjavio je u petak poljski premijer Donald Tusk, prenose ruski mediji.

"Donijet ćemo odluku o tom slučaju... u skladu s našim razumijevanjem poljskih nacionalnih interesa i pravde, ali ne da bismo ispunili nečija očekivanja", rekao je Tusk za poljsku radio stanicu.

Dodao je da Poljska ima "nezavisnu politiku" uvezi Čečenije i Zakajeva i da Varšava neće ispunjavati "narudžbe Rusije".

Zakajeva, koji je doputovao u Poljsku na svjetski kongres čečenskog naroda, zadržala je policija u Varšavi u skladu s međunarodnom potjernicom koju je za njim raspisala Rusija zbog umiješanosti u terorističke aktivnosti. On je navodno priveden kada se sam uputio u okružno tužiteljstvo Varšave kako bi utvrdio zbog čega je za njim raspisana potjernica.

Rusija je raspisala potjernicu za Zakajevom 2001. On je dobio politički azil u Velikoj Britaniji 2003. od kada živi u Londonu. Rusija je više puta tražila od Velike Britanije da ga izruči, ali je njen zahtjev odbijen.

Kancelarija glavnog ruskog tužitelja poslala je dokumente potrebne za izručenje Zakajeva nadležnim poljskim vlastima. Na privođenje Zakajeva reagiralo je i rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je saopštilo da "Moskva prati situaciju".

Poljski glavni tužitelj Andrzej Seremet obećao je da će odluka o slučaju Zakajeva biti donesena na temelju zakona, a ne pod uticajem politike.

Nakon što je Rusija svrgnula pobunjenike s vlasti tokom drugog rata s Čečenijom, koji je počeo 1999., Zakajev je emigrirao u Evropu kao čelnik pobunjeničke vlade u egzilu.
XS
SM
MD
LG