Dostupni linkovi

U Tužilaštvu BiH nastavljaju rad na predmetu Vlahović


Veselin Vlahović u pritvorskoj jedinici bh. suda nakon što je izručen iz Španije u BiH, 26. avgust 2010.
Veselin Vlahović u pritvorskoj jedinici bh. suda nakon što je izručen iz Španije u BiH, 26. avgust 2010.
Veselin Vlahović zvani Batko, osumnjičeni za ratni zločin počinjen u Sarajevu, izručen je pravosuđu BiH.

Između ostalog, Vlahović je osumnjičen da je lično počinio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stanova u naseljima Grbavica i Vraca, kojima se od tada gubi svaki trag.

U Tužilaštvu BiH kažu da nastavljaju rad na predmetu Vlahović sa ciljem skorog podizanja optužnice i njegovog krivičnog gonjenja.

„Tužiteljstvo BiH nastavlja aktivnosti u ovoj istrazi. Ne možemo sad precizirati sa nekim rokovima kada će optužnica biti podignuta, ali sigurno da će to biti jedna od obimnijih optužnica za ratne zločine jer se jako veliki broj ratnih zločina, pojedinačnih izvršenja ratnih zločina stavlja na teret ovom osumnjičenom. Radi se o više desetina kaznenih djela ratnog zločina nad žrtvama, uglavnom civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području naselja Grbavica i Vraca. Tužiteljstvo BiH, kroz istragu, također nastoji saznati identitet ostalih saučesnika u izvršenju ovih kaznenih djela ratnog zločina koji su nekim žrtvama djelimično poznati ili nepoznati,“
izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

*****
Svi prilozi iz programa Pred licem pravde:

Ni poslije 18 godina tijela ubijenih nisu pronađena

Međunarodna komisija i dalje će pružati pomoć u traženju nestalih

U Tužilaštvu BiH nastavljaju rad na predmetu Vlahović
Davidović: Civile pljačkali i policijski zvaničnici bosanskih Srba

O logoru Sušica i dalje se šuti
Porodice srebreničkih žrtava odlučne da tuže Carlu del Ponte

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG