Dostupni linkovi

Davidović: Civile pljačkali i policijski zvaničnici bosanskih Srba


Milorad Davidović na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu
Milorad Davidović na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu
Protekle sedmice na haškom suđenju nekadašnjim policijskim zvaničnicima bosanskih Srba u ratno vrijeme Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu svjedočio je kao svjedok optužbe Milorad Davidović, bivši inspektor saveznog SUP-a Jugoslavije.

Davidović je kao svjedok insajder ispričao kako su nesrpsko stanovništvo ubijali, pljačkali i protjerivali pripadnici paravojnih jedinica, ali i sami policijski zvaničnici bosanskih Srba.

Mićo Stanišić je kao ministar unutarnjih poslova morao znati što se događa, izjavio je pred sucima insajder Davidović, koji je po nalogu Mihalja Kertesa, čelnika službe Državne bezbjednosti SUP-a, početkom svibnja 1992. upućen u Republiku Srpsku kako bi pomogao u formiranju specijalne policije.

Svjedok Davidović je za teror nad nesrpskim stanovništvom optužio SDS, Srpsku demokratsku stranku, koja je, prema njegovim riječima, osmislila politiku etničkog čišćenja.

Prema njegovim riječima, optuženi Stanišić, i prije nego je postavljen na mjesto ministra unutarnjih poslova, morao je znati što se događa.

„Jer je on došao kao ministar kasnije, posljednji i imao je vjerovatno uvida u sve to što se događalo. Imao je sredstva informisanja, imao je mogućnost da se to vidi i dozna mnogo ranije,“
kazao je Davidović.
Mićo Stanišić pred sudom u Hagu, 2005. godine

Davidović, koji je inače odbio prema policijskom kodeksu ulazak u SDS, što mu je nuđeno, potvrdio je tužiteljstvu kako su čelnici bosanskih Srba prvo pozvali pripadnike paravojnih jedinica poput arkanovaca, a onda dopustili njihov teror nad nesrpskim stanovništvom i pljačkanje njihove imovine.

„Obično su te paravojne formacije poslije izvjesnog vremena, čim su završile onaj dio upoznavanja sa prostorom i terenom, odbijale da idu na ratište i onda se locirali na prostoru urabnog dijela gdje su živjeli građani i vršili pljačke, otimačine, ubistva. I onda su se oni pretvarali kao patriote jer su odvodili civilno stanovništvo, legalne građane muslimane, neke likvidirali, neke prebacivali preko Drine, otimali njihovu imovinu, odnosili je, pljačkali i prodavali, vukli u Srbiju i od toga vjerovatno stvarali znatna dobra,“
naveo je on.

Vrhovne vlasti bosanskih Srba pozvale paravojne jedinice


No, nisu samo nesrpsko stanovništvo pljačkale paravojne snage, nego i pripadnici policije. Kada je svjedok Davidović došao u Bjeljinu, nakon odluke da se tamo premjesti zgrada ministarstva policije bosanskih Srba, zatekao je zamjenika optuženog Miće Stanišića kako legalizira ukradeno vozilo.

„Ja sam skupa sa Draganom Andanom zatekao Čedu Kljajića kad piše, na mašinu kuca, popunjava saobraćajnu dozvolu sa nekim vozilom koje je oduzeto od nekih lica sa prostora Brčkog i pitao sam ga: ’Šta to pišeš, šta radiš, otkud ti ta saobraćajna dozvola?’ Tada mi je on rekao da je dobio saglasnost od ministra da može od toga da izdržava sebe i svoju poodicu i da živi kako bi mogao da funkcioniše, inače on drugih prihoda nema - i da je njemu dato to legalno pravo da tako može raditi,“
posvjedočio je Davidović.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka obrana Miće Stanišića je istaknula kako je za procesuiranje ratnih zločina paravojnih snaga bila nadležna vojska, a ne policija. Stanišićev branitelj Slobodan Cvjetić pokušao je od svjedoka dobiti potvrdu kako lokalne vlasti nisu mogle kontrolirati paravojsku, koja je počinila najviše zločina, te da je to bio najveći problem.

No, Davidović mu je odgovorio kako su upravo vrhovne vlasti bosanskih Srba pozvale paravojne jedinice u Republiku Srpsku, a da su problem s njima tek priznale kada se nakon potpune pljačke nesrpske imovine krenulo i u pljačku srpske. Nakon toga Davidović je u srpnju 1992. godine dobio nalog da uhiti i razoruža pripadnike paravojnih jedinica, poput Žutih osa i Crvenih bretki. Obrani je potvrdio kako mu je tada Mićo Stanišić dao potpune ovlasti za njihovo uhićenje i daljnje procesuiranje.

Suđenje bivšim policijskim čelnicima bosanskih Srba optuženim za zločine protiv nesrpskog stanovništva u 20 bh. općina nastavilo se izvođenjem novog svjedoka haške optužbe.

*****
Svi prilozi iz programa Pred licem pravde:

Ni poslije 18 godina tijela ubijenih nisu pronađena

Međunarodna komisija i dalje će pružati pomoć u traženju nestalih

U Tužilaštvu BiH nastavljaju rad na predmetu Vlahović
Davidović: Civile pljačkali i policijski zvaničnici bosanskih Srba

O logoru Sušica i dalje se šuti
Porodice srebreničkih žrtava odlučne da tuže Carlu del Ponte

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG