Dostupni linkovi

Priština zabranila posete srpskih zvaničnika


Kontrola na granici Kosova i Srbije, sa srpske strane, arhiv
Kontrola na granici Kosova i Srbije, sa srpske strane, arhiv
Kosovske vlasti zabranile su posetu Kosovu srpskom ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću planiranu za četvrtak, a u međuvremenu, premijer Kosova Hashim Thaqi suspendovao je i sve posete srpskih zvaničnika Kosovu.

Ova suspenzija će trajati do neke druge odluke. Razlog tome su, kako se navodi, političke izjave koje srpski političari iznose prilikom boravka na Kosovo. Ovakva odluka, međutim, ne važi za privatne posete.

Iako je kosovska vlada donela odluku da se ubuduće odbiju svi zahtevi za posetu srpskih zvaničnika Kosovu, na Kosovo su u četvrtak ipak ušli srbijanski zvaničnici, ali u svojstvu privatne posete, što izgleda da ne važi za donetu odluku.

Najpre, portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi izjavio je da, bazirajući se na prethodno iskustvo prilikom poseta srpskih zvaničnika Kosovu, kada oni nisu ispoštovali određene uslove, njima će se do daljnjeg onemogućiti boravak na Kosovu.
"Mi smo odredili uslove za ulazak i vreme boravka, ali i prirodu i karakter posete. U četiri ili pet slučajeva desilo se da ovi uslovi nisu ispoštovani. Ako je poseta bila verskog karaktera, desilo se da zvaničnici daju političke izjave", pojasnio je portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi.


“Nakon što je Ustav Kosova stupio na snagu, stvorena su pravila i procedure za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovu. Mi smo odredili uslove za ulazak i vreme boravka, ali i prirodu i karakter posete. U četiri ili pet slučajeva desilo se da ovi uslovi nisu ispoštovani. Ako je poseta bila verskog karaktera, desilo se da zvaničnici daju političke izjave. Bazirajući se na ovim iskustvima, Vlada Kosova je odlučila da odbije zahtev za ulazak na Kosovo Goranu Bogdanoviću, kao i da suspenduje sve buduće posete do neke druge odluke”
, kazao je Krasniqi.

Poseta dozvoljena Petkoviću i Ivanoviću

Policija Kosova u četvrtak, za jedno određeno vreme, nije dozvolila ulazak na Kosovo Draganu Petkoviću, zvaničniku Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije.

Portparol kosovske policije u Mitrovici Besim Hoti izjavio je za RSE da je policija nakon što je dobila naređenje da ne dozvoli ulazak ovom zvaničniku na Kosovu sa jednom drugom odlukom njemu ipak dozvolila ulazak, zato što je poseta bila privatnog karaktera.

“Policija Kosova je za određeno vrijeme zadržala gospodina Petkovića, pošto je on bio na listi osoba kojima je zabranjen ulazak na Kosovo radi zvanične posjete. On je pušten nakon druge odluke, pošto se kretao privatnim vozilom a njegova poseta Kosovu je bila iz privatnih razloga i nije bila u vezi sa zvaničnom posetom”, kazao je Hoti.

Na Kosovu je u četvrtak boravio i državni sekretar ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović, koji je u Prilužju kod Vučitrna, gde je trebao da se otvori dečji vrtić a što je odloženo, izjavio da nije imao problema prilikom ulaska u zemlju.
Iz kancelarije specijalnog predstavnika EU podsećaju da postoje dogovorene procedure sa kosovskim vlastima za posete, dok dozvolu izdaju samo kosovske vlasti.


Zahteve srpskih zvaničnika za posetu Kosovu kosovske vlasti su dobijale preko Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

Julija Rojter, portparolka ove kancelarije, rekla je da je uloga kancelarije EU na Kosovu samo da pomogne u komunikaciji između Pristine i Beograda.

"Kao što znate, postoje dogovorene procedure između Kancelarije EU u Beogradu, Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Prištini i kosovskih vlasti za posete, dok dozvolu izdaju samo kosovske vlasti. Ono što mogu reći je da EU ohrabruje sve strane da poštuju svoje principe i da iskoriste svaku priliku za uspostavljanjem dobrosusedskih odnosa", kazala je Rojter.

Beograd nespreman za novu realnost

Ministar u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je za RSE da otkazivanje njegove posete Kosovu ne znači povlačenje Beograda, ali priznaje da Srbija nema puno manevarskog prostora za rešenje ovog problema.

Iako je iz Euleksa saopšteno da se neće mešati, Bogdanović je pozvao misiju EU da spreči odluke prištinskih vlasti. Kosovska policija zaustavila je u četvrtak zvaničnike Beograda na Kosovu, ali im je dozvoljeno da nastave put.

Bojan al Pinto-Brkić iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je na Kosovu nastupila nova realnost, a da Beograd ne čini dovoljno da se na nju privikne.

“Svakako se nešto dogodilo nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Pozicija Kosova je na neki način utvrđena. Sa druge strane, očigledno je da ta priznanja nezavisnosti koja su najavljivana nisu došla, ili nisu još došla. I Priština, ja verujem, jeste pomalo nervozna", ocenjuje Al Pinto Brkić.

Opširnije o reakcijama iz Beograda na odluku Prištine o zabrani poseta, ukoliko želite, možete pročitati u tekstu Ive Martinović: Beograd nespreman za novu realnost oko Kosova.
XS
SM
MD
LG