Dostupni linkovi

Venecuela odbija primiti novog američkog ambasadoraVenecuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je potvrdio kako će odbiti diplomatu kojeg je za ambasadora u toj zemlji nominovao američki predsjednik Barack Obama.

Chavez je rekao da neće prihvatiti Larryja Palmera kao izaslanika jer je on nedavno sugerisao kako je moral u venecuelanskoj vojsci nizak te kako raste zabrinutost da su kolumbijski pobunjenici pronašli sklonište u Venecueli.

Očekuje se da Senat potvrdi Palmera 7. septembra, nakon što se senatori vrate s godišnjih odmora. Palmer bi trebao zamijeniti Patricka Duddyja, koji je nedavno završio svoj zadatak u Venecueli.

Chavez je izrazio optimizam da bi se veze između Venecuele i SAD-a mogle poboljšati kad Obama preuzme dužnost, no odnosi su ostali napeti. Naime, on je sad uvjeren kako je i Obamina administracija nastavila kovati zavjeru protiv njegove vlade, dok američki dužnosnici ističu zabrinutost zbog Chavezove politike, koja je po njima prijetnja za slobodu medija i demokratiju u Venecueli, javio je AP.
XS
SM
MD
LG