Dostupni linkovi

Humanitarne organizacije traže zabranu kasetnih bombi od velikih sila


Aktivisti brojnih humanitarnih organizacija pozvali su velike sile da se pridruže globalnoj zabrani upotrebe kasetnih bombi koja stupa na snagu 1. avgusta.

"Kasetne bombe su relikt hladnog rata. To je legalno oružje, ali bi moralo biti eliminirano", izjavio je u četvrtak Peter Herbi, stručnjak za oružje Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC), na konferenciji za medije u Ženevi, prenijela je agencija Rojters.

U svijetu raste podrška Međunarodnoj konvenciji o zabrani upotrebe kasetnih bombi usvojenoj maja 2008. godine, koju je ratifikovalo 37 država, među njima i Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Japan, koje imaju "značajne" zalihe.

Ali Sjedinjene Američke Države, koje su ujedno i najveći proizvođač tog oružja na svijetu s najvećim zalihama od oko 800 miliona komada, izbjegavaju ratificikovati dokument mada iz Vašingtona navode da će to oružje zabraniti od 2018. godine.

Kina i Rusija su takođe "uzdržane" i ne uklanjaju svoje zalihe kasetnih bombi.

"Pozivamo države koje do sada nijesu potpisale konvenciju da bez odgađanja potpišu i priključe se ostalim zemljama", apelovao je Tomas Naš koordinator Koalicije protiv kasetnog oružja u koju se uključilo 350 različitih humanitarnih organizacija.
XS
SM
MD
LG