Dostupni linkovi

Veler: Srbija sebi namestila autogol


Delegacija Srbije na raspravi pred MSP-om o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, 1. decembar 2010.
Delegacija Srbije na raspravi pred MSP-om o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, 1. decembar 2010.
Srbija je sebi dala spektakularni autogol, i tako naštetila svojim dugoročnim interesima, izjavio je u ponedeljak u Prištini Mark Veler, stručnjak za međunarodno pravo na Univerzitetu u Kembridžu, povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Tokom debate organizovane od strane Kluba za spoljnu politiku, o koracima koji se trebaju preduzeti nakon mišljenja MSP-a, Veler je zatražio od kosovskih vlasti da iskoriste trenutak i da kapitalizuju mišljenje MSP.

Mark Veler
Veler je zatražio od kosovskih vlasti da se posvete poslu i iskoriste mišljenje MSP tako što bi dobili nova priznanja i ojačali svoju državnost.

“Ovo mišljenje je dalo Kosovu ono što je Kosovo zaslužilo – univerzalno priznanje državnosti, koje je nastalo na patnji naroda tokom jednog dugog vremenskog perioda. Ali, moj savet je da se ne izgubi ova prilika. Čuli smo da je Srbija poslala 55 emisara po svetu kako bi argumentovali da ovo mišljenje nema važnost, da ovo mišljenje ne odgovara sveopštem pitanju. Kosovo se treba pripremiti da utvrdi svoj stav, zato što mišljenje znači mnogo više od toga da je proglašenje nezavisnosti bilo legalno”,
kazao je Veler, zahtevajući od kosovske diplomatije duboko angažovanje.

“Ne gubite na vremenu. Kapitalizujte to. Nema bolje prilike da se postigne veći broj priznanja i da se poboljšaju odnosi sa EU. Iskoristite sva sredstav na raspolaganju”,
rekao je Veler tokom debate o mišljenju MSP.

Nema bolje prilike da se postigne veći broj priznanja i da se poboljšaju odnosi sa EU, smatra Veler.

U vezi sa ofanzivom Srbije kod država koje nisu priznale Kosovo, panelisti su se složili da kosovska diplomatija mora da iskoristi mišljenje MSP i da bude brža od Srbije u lobiranju.

Povoljan momenat za angažovanje oko EU

Publicista Veton Surroi izjavio je da se pozicija, koju je Kosovo usvojilo nakon mišljenja MSP, mora iskoristiti na što bolji način.

Veton Surroi
Surroi smatra da se sada zvanična Priština ima snažan adut da uspostavi kontrolu na severu zemlje, koja je trenutno pod kontrolom srpskih paralelnih struktura.

“Sa aspekta međunarodnog prava, sever Kosova se nakon suđenja u Hagu pretvorio u Katangu i Severni Kipar, a to je prednost koju Kosovo mora da iskoristi. Na severu nailazimo na mešanje jedne druge države, a to je protiv međunarodnog prava”,
kazao je Surroi.

Sa druge strane, akademik Esat Stavileci je ocenio da je sada povoljan momenat da se jednom zauvek izbaci reč “neutralnost” prema statusu Kosova iz rečnika EU.

“Mislim da je veoma povoljan trenutak da EU počne da se ujedinjuje oko nezavisnosti Kosova, i oko toga se moramo angažovati na poseban način da u EU nestane neutralnost prema Kosovu”,
kazao je Stavileci.

Panelisti su zatražili da se nakon pojašnjavanja savetodavnog mišljenja MSP, pregledaju odnosi međunarodnih institucija sa Kosovom - tražeći što više odgovornosti, ili više nezavisnosti, a manje nadgledanja.

Međutim, ekspert Mark Veler predložio je vlastima da se ne žure u tom pravcu pošto najveća borba, prema njegovom mišljenju, je i dalje ona sa Srbijom, i da se prema njoj treba ophoditi sa sličnom diplomatskom ofanzivom.

*****
Rasprava o Kosovu - stranica koja sadrži članke o mišljenju Međunarodnog suda pravde, reakcije i analize. Možete je otvoriti OVDE

Nezavisnost Kosova

Proglašenje nezavisnosti

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. U Prištini su tih dana hiljade građana slavile na ulicama, a mnogi su izjavili da je to najsrećniji trenutak njihovog života, kojeg su čekali predugo. Proglašenje nezavisnosti Kosova u Srbiji je izazvalo žestoke reakcije, vlasti su saopštile da nikada neće priznati takvu odluku Prištine. Nakon velikog mitinga protiv nezavisnosti Kosova, koji je usledio 21. februara 2008., u neredima Beogradu zapaljena je i Ambasada SAD-a . Hronologija događanja koja su prethodila proglašenju nezavisnosti Kosova kreće od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji 1987. godine i nešto kasnijim ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu

Uspostavljen 1945, MSP ima dve glavne dužnosti: da rešava pravne sporove između država i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena od strane tela UN i specijalizovanih agencija. U prvom slučaju, sud donosi presudu koja je obavezujuća i za koju ne postoji pravo žalbe. U drugom slučaju, savetodavna mišljenja o pitanjima kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova nemaju obavezujući efekat. Prema tome, oko 130 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo nisu obavezne da to urade nakon objavljivanja savjetodavne odluke prema kojoj proglašenje nezavisnoti Kosova nije suprotno međunarodnom pravu.

Više tekstova o mišljenju MSP-a, kao i o toku rasprave i očekivanjima uoči izricanja mišljenja možete naći OVDE.
XS
SM
MD
LG