Dostupni linkovi

Komanda UN: Potapanjem Čeonana prekršeno primirjeKomanda UN, koja nadzire prekid vatre na Korejskom poluostrvu, ocijenila je danas u razgovoru s predstavnicima Sjeverne Koreje da je potapanjem južnokorejskog broda prekršeno primirje iz 1953. godine.

Oficiri Komande UN, na čijem je čelu Amerikanac, sastali su se danas s predstavnicima sjevernokorejske vojske na granici dvije Koreje u drugoj rundi razgovora otkada je brod južnokorejske mornarice Čeonan potonuo 26. marta, kada je poginulo 46 mornara.

Predstavnici Komade UN predložili su obrazovanje zajedničkih snaga kako bi se raspravilo "kršenje primirja", saopštila je komanda posle 100-minutnih razgovora u demilitarizovanoj zoni.

Sjeverna Koreja oštro negira umiješanost u potonuće Čeonana i zahtjeva da joj se dopusti da pošalje svoje istražitelje u Južnu Koreju da ispitaju rezultate međunarodne istrage na osnovu koje je Seul optužio Pjongjang za napad torpedom iz podmornice.

Savet bezbjednosti UN odobrio je ovog mjeseca predsjedničku izjavu u kojoj se osuđuje incident, ali pri čemu Pjongjang nije direktno optužen.

Komanda UN međutim okrivljuje Sjevernu Koreju za incident i ocenjuje da je to bilo kršenje primirja, rekli su danas zvaničnici komande
koji su tražili da ostanu anonimni jer rezultati istrage komande još nisu objavljeni.
XS
SM
MD
LG