Dostupni linkovi

Još jedan neuspjeh u zaustavljanju naftne mrlje u Meksičkom zalivu


Naftna kompanija Britiš petrolium (British petrolium BP) doživjela je još jedan neuspjeh u naporima koje ulaže da zaustavi isticanje nafte iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu.

Nafta koja ističe odložila je početak ključnog testa pritiska koji treba da omogući stručnjacima BP-ja da utvrde da li je nova kupola na bušotini dovoljno jaka da zaustavi isticanje nafte. Predstavnik kompanije za štampu rekao je da se rad nastavlja na bočnom priključivanju toka nafte iz bušotine na kupolu.

Član tima koji je američka vlada formirala povodom ove ekološke katastrofe, Tad Alen , kaže za BBC da će ključni testovi biti izvršen uskoro.

\"Kad BP bude spreman i postupak (testiranja) počne, krenućemo da povećavamo pritisak pod kupolom, u šestosatnim intervalima. Zatim ćemo svakih šest sati praviti pauze da očitamo stanje pritiska i podatke dobijene sonarnim mjerenjem. Testovi će trajati najduže 48 sati, a onda ćemo izvršiti procjenu sledećih koraka\", rekao je on.

Kupola je postavljena na oštećenu bušotinu kako bi blokirala isticanje nafte, dok ne bude spremna nova bušotina na morskom dnu - što se očekuje tokom avgusta.

Nafta je počela da ističe u more krajem aprila posle eksplozije i nesreće na platformi iznad bušotine, u kojoj je poginulo 11 ljudi.
XS
SM
MD
LG