Dostupni linkovi

Silajdžić:Dodikova izjava o Srebrenici primitivna reakcija



Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić ocijenio je posljednju izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika o genocidu u Srebrenici kao "jednu primitivnu reakcija koja neće pomoći nikakvoj budućnosti".

Osim toga, Silajdžić takvu izjavu smatra i neljudskom, jer se ovdje radi o ljudima koji su stradali od ljudske ruke.

Prema onome što su prenijeli bh. mediji, Dodik je u intervjuu za bečki Die Presse između ostalog rekao da su događaji u Srebrenici jula 1995. godine bili osveta za prethodne zločine nad srpskim civilima u selima oko Srebrenice.

Tu ne smije biti nikakvih pardona. Poigravati se tako u ime bilo kakve izborne kampanje ili nečeg drugog, jednostavno je izvan svakog političkog konteksta. Strašno je poricati ono što svi znamo da se dogodilo. To u svakom slučaju neće pomoći, rekao je Silajdžić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je razgovarao s novinarima tokom konferencije "Sjećanje: koraci prema svjetlijoj budućnosti", koju su organizirali Savez logoraša BiH i Centar za pravdu i pomirenje.

U kontekstu teme ovog skupa, Silajdžić je ocijenio da BiH ima budućnost čak i kada se poriču počinjeni zločini, jer poricanje ne znači da istorija ne teče dalje.

XS
SM
MD
LG