Dostupni linkovi

Robinson razgovarao sa predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske



Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson razgovarao je danas u Zagrebu sa predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske Brankom Hrvatinom o organizaciji domaćih sudova koja sude za ratne zločine.

"Najteži izazov za Haški tribunal i sudove u Hrvatskoj kada je riječ o suđenjima za ratne zločine jeste kako ubrzati suđenja a da ona ostanu pravična", rekao je Robinson nakon razgovora sa Hrvatinom.

Robinson je rekao da će u septembru u Hagu biti održana konferencija o globalnom i institucionalnom nasleđu Haškog tribunala.

Prema njegovim rečima, razmotrena je i ideja o osnivanju informacionih centara u državama regiona o čemu će se dodatno razgovarati na konferenciji koja će biti održana u Sloveniji u septembru.Robinson je objasnio da bi informacioni centri trebalo da se bave pitanjem pomirenja i izgradnji kapaciteta službi.

Predsjednik Haškog suda takođe je rekao da je sa Hrvatinom razgovarao o tome da se dokumenti koje je prikupio Haški tribunal prevedu i na
jezike regiona - bosanski, hrvatski i srpski.

Na pitanje novinara ko će doneti konačnu ocenu o saradnji država regiona sa Haškim tribunalom, Robinson je odgovorio da će to biti glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Branko Hrvatin ocijenio je da su suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj 1990-ih bila opterećena nedostacima, pre svega lošim optužnicama i površnim suđenjem, ali da se to promijenilo.

On je podsetio da se u Hrvatskoj suđenja za ratne zločine odvijaju pred u četiri specijalizovana suda a ne pred posebnim sudovima za ratne zločine, ocjenivši da se taj posao dobro obavlja.

Robinson je danas prije podne učestvovao na okruglom stolu sudija u Hrvatskoj na kojem je razmatrana saradnja hrvatskih sudova i Haškog suda.

Za poslepodne je najavljen sastanak sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor. Robinson boravi u trodnevnoj poseti Hrvatskoj koja se završava sjutra.
XS
SM
MD
LG