Dostupni linkovi

Vanredna vijest

G8 izdvaja pet milijardi dolara za zdravlje djece


Lideri zemalja G8 najavili su na samitu u Kanadi da će izdvojiti pet milijardi dolara za poboljšanje zdravlja majki i djece u zemljama u razvoju.

Novac će biti izdvojen u okviru "Inicijative iz Muskoke", koja je dobila naziv po kanadskoj oblasti u kojoj se održava samit.

Kanadski premijer Stiven Harper rekao je na konferenciji za novinare da je primjer lidera G8 privukao donacije i drugih zemalja. Zemlje koje nisu članice G8 izdvojiće 2,3 milijarde dolara za pomoć majkama i djeci, tako da je konačni iznos 7,3 milijarde, rekao je Harper.

On je, pored G8, na doprinosu zahvalio Holandiji, Novom Zelandu, Južnoj Koreji, Španiji i Švajcarskoj, kao i UN i Fondaciji Gejts.

Američki predsjednik Barak Obama je obećao na samitu G8 u Kanadi da će SAD doprinijeti sa 1,3 milijarde dolara borbi protiv smrtnosti kod djece, saopštila je Bela kuća.

Obama će od Kongresa tražiti da odobri izdvajanje 1,346 milijarde dolara na dvije godine (2010-2011), na inicijativu sa sastanka G8 u Kanadi, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG