Dostupni linkovi

MUG za decentralizaciju i na severu


Pieter Feith, Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci, 14. jun 2010.
Pieter Feith, Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci, 14. jun 2010.
Međunarodna upravljačka grupa (MUG) smatra nezavisnost Kosova nepovratnom, te je snažno podržava i veoma je posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta zemlje, izjavio je u ponedeljak Pieter Faith, šef međunarodne civilne kancelarije u Prištini, nakon radnog ručka koji su za delegate MUG-a priredili predsednik i premijer Kosova.

Faith je dodao da će se i dalje raditi na sprovođenju Ahtisarijevog plana, te da će se završiti proces decentralizacije i da će se on proširiti i na sever zemlje.

“Najvažnije je da EU i šira međunarodna zajednica ima bolji pristup severu Kosova, kako bi pružali bolje usluge građanima u tom delu. Takođe, moramo uspostaviti administrativne veze između Prištine i opština na severu Kosova. Dogovor je unutar MUG da podela ne sme biti željeni rezultat. Prema tome, moramo da imamo pristup kako bi sever takođe mogao učestvovati u procesu stabilizacije i asocijacije, što je deo evropske perspektive,” rekao je Faith.

S druge strane, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je zatražio od predstavnika MUG-a pomoć u daljem priznavanju nezavisnosti Kosova kao i za učlanjenje u međunarodne institucije.

“Mnoge zemlje još uvek očekuju odluku Međunarodnog suda pravde ali se približavamo trenutku koji je važan za dalja razvijanja i verujemo da će ta razvijanja biti pozitivna, uzimajući u obzir agazovanje institucija i ostalih prijatelja Kosova. Sa svim izazovima pred nama, Kosovo je uspešna priča, a mi ćemo se zalagati da od Kosova napravimo ono što žele njeni građani”,
kazao je Sejdiju.

Premijer Kosova HashimThaqi je takođe izrazio nadu za novim priznanjima nakon odluke MSP-a, te je tokom i ove konferencije za novinare ponovio posvećenost borbi protiv korupcije.

“Postigli smo da nakon 10 godina ćutnje prema korupciji odlučimo o prekidu ovog rizičnog trenda i u ovom pravcu nema kompromisa. Svi su ravnopravni pred zakonom.”


Decentralizacija u interesu građana

Međunarodna upravljačka grupa, koja inače nadgleda nezavisnost Kosova, snažno je podržala proces decentralizacije na Kosovu. Delegati ove grupe u ponedeljak ujutro su zajedno sa međunarodnim civilnim predstavnikom na Kosovu Piterom Faithom i ministrom za lokalnu samoupravu Sadri Feratijem posetili novoformiranu opštinu Gračanica, gde ih je dočekao gradonačelnik Bojan Stojanović.

Pieter Faith je rekao da se ubuduće treba završiti proces decetralizacije i prenos kompetencija na nove opštine, gde srpska zajednica čini većinsko stanovništvo. Faith se takođe nada dobroj izlaznosti Srba na lokalne izbore u opštini Partesh, zakazanim za kraj juna, te je poručio:

“Uspeh decentralizacije južno od Ibra će pokazati građanima severa kosova važne prednosti za srpsku zajednicu kada su u pitanju prava, osnaživanje i kvalitet usluga koje će obiti od strane opštine. Nadamo se da će se građani na severu zainteresovati o praktičnim prednostima koje su pred njima”


Ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati izjavio je da je od MUG-a zatražio podršku za implementaciju decentralizacije i u ostalim delovima Kosova.

“Sa aktiviranjem svih potencijala koje imamo kao centralna institucija, verujem da je decentralzacija moguća i da je ona u interesu građana. Ako su građani stvorili optimizam i veru da mogu da žive zajedno, verujemo da je to moguće i u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.”


Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović ocenio je posetu predstavnika MUG-a Gračanici veoma značajnom.

“Danas je svet u Gračanici. Danas je Europa u Gračanici. Pričali smo i razmatrali šansu i ižazov. Šta je to što smo od šanse uspeli da materiajalizujemo što će direktno doneti boljitak građanima i šta su izazovi sa kojima još uvek trebamo da se suočavamo.”

Glavni cilj MUG-a je da podrži sprovođenje Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, a međunarodni predstavnik na Kosovu Pieter Faith pomaže u realizaciji ovog predloga.
XS
SM
MD
LG