Dostupni linkovi

Ahmadinedžad spreman na pregovore pod određenim uslovina



Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je u srijedu da je Teheran spreman nastaviti razgovore o iranskome nuklearnom programu s međunarodnom zajednicom, ali pod odredenim uslovima, javile su agencije.

"Spremni smo nastaviti pregovore, ali imamo određene uslove koje ćemo uskoro objaviti", rekao je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila državna televizija.

Savjet ezbijednosti UN-a je prošle sedmice usvojilo četvrti "paket" sankcija protiv Irana zbog odbijanja te zemlje da obustavi aktivnosti u vezi s obogaćivanjem urana.

Teheran tvrdi da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu i da je usmjeren na dobivanje energije, dok zapadne zemlje strahuju da Iran pokušava napraviti nuklearnu bombu.

Ministri inostranih poslova EU-a, koji pripremaju samit Unije, u međuvremenu su izdali saopštenje po kome će EU uvesti još oštrije sankcije Iranu nego što su one predviđene rezolucijom Savjeta bezbijednosti UN-a. Ahmedinedžad je rekao da sankcije neće zaustaviti nuklearni program Irana.
XS
SM
MD
LG