Dostupni linkovi

Tragičan kraj Bekima Fehmijua


Glumac Bekim Fehmiu pronađen je danas mrtav u svom stanu na Zvezdari, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U policiji za sada nisu želeli da saopšte više detalja, ali beogradski mediji prenose pozivajući se na policiju da se pretpostvlja da je riječ o samoubistvu.

Bekim Fahmiu je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Studirao je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića.

Proslavio se ulogom Bore u filmu "Skupljači perja". Među zapaženijim ulogama su i uloga vaspitača žarka u filmu "Specijalno vaspitanje", kao i Halil-bega u filmu "Roj" za koju je dobio nagradu na festivalu u Puli.

Pored bivše Jugoslavije, glumio je i u drugim evropskim državama, posebno Italiji. Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom i sarađivao sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Dirkom Bogartom i Šarlom Aznavurom.

Pokušao je i u američkoj kinematografiji, ali film "Avanturisti" iz 1971. godine u kome je glumio, kritika nije dobro primila.

U aprilu 2001. godine je u izdanju Samizdata B92 objavio knjigu uspomena "Blistavo i strašno".

Bio je oženjen koleginicom Brankom Petrić sa kojom ima dva sina Hedona i Uliksa.
XS
SM
MD
LG