Dostupni linkovi

Priština dobila sagovornike?


Most u Kosovskoj Mitrovici koji razdvaja severni i južni deo ovog grada, Foto: Ricki Green
Most u Kosovskoj Mitrovici koji razdvaja severni i južni deo ovog grada, Foto: Ricki Green
Čak i u krugovima vlasti u Srbiji, nakon okončanja izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici, preovladava ocena da su u tom podeljnom gradu formirane institucije sa kojima će zvaničnici iz Prištine morati da ostvaruju kontakte. U ovom trenutku to izgleda poprilično neverovatno jer izbore održane u nedelju raspisala je Vlada Srbije, dok ih kosovske institucije ne priznaju.

Ipak, po njihovim rezultatima formirana je realnost u delu grada koji je pod potpunom kontrolom Srba i koji nisu spremni da prizanju skoro ni jednu kosovsku instituciju, što znači ni rezultate lokalnih izbora koji predstoje, a koje je pak raspisala Vlada u Prištini. Komplikovana situacija budi mnoge dileme, stoga i sami akteri nedvosmisleno pitaju zašto su bitni izbori u Kosovskoj Mitrovici u ovom momentu.

Ovim pitanjem svoje izlaganje u centrali G-17 plus otvorila je narodna poslanica u Skupštini Srbije Stojanka Petković iz Zvečana jedne od severno kosovskih opština pod srpskom kontrolom. Ona je jedna od građanki i građana Kosova koji participiraju u srpskoj vlasti pri čemu je njihov institucionalni angažman zasnovan na ignorisanju proglašenja kosovske nezavisnosti.

Isto važi i za Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija demokratija pravda (koja je osvojila oko 450 glasova), a koji je i državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Njihov politički stav da ne priznaju ove izbore ja mogu da razumem, ali apsolutno je neprihvatljiv jer će oni, hteli ili ne, morati da razgovaraju sa predstavnicima Srba.
U odgovoru na pitanje zašto su bitni izbori priznati jedino u Srbiji, Ivanović za RSE savetuje strpljivo čekanje konačnog stava Prištine:

“Mislim da ih oni formalno ne priznaju, a da praktično ne mogu da izbegnu da komuniciraju sa ljudima koji su izabrani. To je dosta bitno za međunarodnu zajednicu i oni to ne mogu ignorisati. Njihov politički stav da ne priznaju ove izbore ja mogu da razumem, ali apsolutno je neprihvatljiv jer će oni, hteli ili ne, morati da razgovaraju sa predstavnicima Srba.”

Slaviša Orlović
Priština može ignorisati procese na severu na način sličan kako Beograd pokušava da ignoriše procese na Kosovu. Međutim, to ne vodi rešavanju ključnih pitanja, podvlači i profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović, zbog čega ne treba zanemariti da je Priština ipak dobila sagovornike:

“Poznato je da u tom interegnumu u severnom delu Kosova postoje i funkcionišu institucije Republike Srbije. Tako da će i za međunarodnu zajednicu biti legitimisani predstavnici Srba koji će moći da pregovaraju i da dalje učestvuju u rešavanju praktičnih pitanja za život građana u severnom delu Kosovske Mitrovice.”

Sa kojim očekivanjima novoizabrani predstavnici Srba ulaze u predstojeće procese. Stojnka Petković ustvrdila je da je u nedelju sprečeno da citat “severna Mitrovica padne”:

“Jer u slučaju da se desi da Srbi i Albanci izađu na kosovske izbore koji su raspisani za jun mesec ili se eventualno naprave neki pripremni timovi koje planira Piter Fejt, u tom slučaju bi zaista došla srpska zajednica u opasnost da Severna Mitrovica padne – ja bih to tako rekla. A ako padne Severna Mitrovica onda je pao čitav sever Kosova i Metohije.”


Bezbednost najvažniji test

Što bi značilo integrisanje najveće srpske zone pod prištinsku vlast. Da takva opasnost preti veruju i u Demokratskoj stranci Srbije Vojislava Koštunice, koji sa osvojenih blizu 18 odsto glasova mogu biti zadovoljni. Odbranili su pozicije koje su im do decembra prošle godine i raspuštanja lokalne skupštine omogućili da sa Šešeljevim radikalima upravljaju gradom.

Ono što je važno reći mi imamo jako dobru saradnju sa Kforom, sarađujemo kvalitetno, razmenjujemo informacije i nemamo pokazatelje da može da dođe do eskalacije sukoba ili širih problema.
Sada možda prelaze u opoziciju, ali podvlače da rizici po sever Kosova ostaju, što se u nedelju popodne videlo na mostu koji razdvaja dva grada. Portparol DSS-a Petar Petković nema dilemu šta je bio uzrok uličnih sukoba:

“DSS najoštrije osuđuje vandalsko ponašanje kosovskih Albanaca u nedelju. Jasno je da je u pitanju planirana akcija i da je možda čak to bio pokušaj da se ponovi neki novi 17. mart, koji bi doveo do novog krvoprolića.”

Za stanje koje tako vide u DSS-u optužuju EULEX i Vladu Srbije:

“Misiju EULEX-a zato što poslednjih dana gotovo svakodnevno iz ove misije je govoreno kako su lokalni izbori u Kosovskoj Mitrovici nelegalni, kako ih neće priznati i tako dalje. Odgovornost snosi i naša Vlada zato što je prihvatila i prizanala tu misiju.”


U vladajućim krugovima na kritike iz u Mitrovici skoro pa vodećeg DSS-a posebno se ne obaziru, baš kao ni povodom izraza zadovoljstva koji stižu iz štaba prvoplasiranih naprednjaka Tomislava Nikolića, odakle je Aleksandar Vučić najavio i veliki skup baš oko Vidovdana, ali nije precizirao gde će miting biti održan. Oliver Ivanović uverava da će upravo izborni epilog uticati i na spuštanje tenzija u nestabilnoj regiji:

“To podrazumeva i snižavanje političkih tenzija ne samo na severu nego i između severne i južne Mitrovice.”

Dragan Šutanovac
Snižavanje tenzija bilo bi uspeh za koje bi obe strane mogle pobrati priznanja, uprkos dramatičnim slikama sa mosta na Ibru, zabeleženih baš u izbornim.

Zvanični Beograd uverava da je reč o incidentu koji nije pokazatelj bezbedosne nestabilnosti, što je podvukao i ministar odbrane Dragan Šutanovac:

“Ne postoji nikakva mogućnost vojnog ugrožavanja ali postoji mogućnost pojave takozvanih asimetričnih pretnji. Podsećam da je samo pre nekoliko nedelja u jednom delu Kosova i Metohije pronađeno naoružanje koje je bilo sakriveno. To je nešto što nas veoma zabrinjava. Ono što je važno reći mi imamo jako dobru saradnju sa Kforom, sarađujemo kvalitetno, razmenjujemo informacije i nemamo pokazatelje da može da dođe do eskalacije sukoba ili širih problema.”

Bezbednost za sve, prvi je i najvažniji test u regiji opterećenoj netrpeljivostima i rizicima, koji za posledicu pre svega imaju odlaganje rasprava o životnim problemima, odnosno o integraciji od Prištine distanciranih zona.

*****
Pročitajte i ovo:
Naprednjacima najviše glasova na izborima u Mitrovici

Abramovic: Došlo je vreme važnih odluka na Balkanu
Fejt: Ne smemo ostaviti sever Kosova kao zamrznuti sukob
Međunarodne i kosovske institucije kritikuju posetu Koštunice

Policija sprečila sukob Srba i Albanaca zbog izbora u organizaciji Srbije

Policija sprečila sukob Srba i Albanaca zbog izbora u organizaciji Srbije

Kosovska policija sprečila je u nedelju sukob između Srba i Albanaca na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U podne u južnoj Mitrovici kosovski Albanci održali su protest zbog održavanja lokalnih izbora koje je Srbija organizovala u severnom delu Kosovske Mitrovice i u Novom Brdu, a koji se ne priznaju od strane domaćih i međunarodnih institucija na Kosovu.

Tokom protesta kosovskih Albanaca kod glavnog Ibarskog mosta okupilo se i nekoliko stotina kosovskih Srba.

Situacija je trenutno mirna, ali napeta. Portparol kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti za RSE kaže da policija ima kontrolu nad okupljenim građanima i da osim tenzija nikakvih kontakata i incidenata između Srba i Albanac nije bilo.

Više o svemu možete pročitati i pogledati OVDE
XS
SM
MD
LG