Dostupni linkovi

Naprednjacima najviše glasova na izborima u Mitrovici


Kosovska Mitrovica, arhivska fotografija
Kosovska Mitrovica, arhivska fotografija
Ljudmila Cvetković, Jasmina Šćekić, Albana Isufi,

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici, koje je organizovala Srbija, najviše glasova dobila je Srpska napredna stranka ispred Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke.

Srpski političari u Srbiji i na Kosovu kažu da je legalnost i legitimnost ovih izbora neupitna dok zvaničnici u Prištini smatraju da oni predstavljaju opstruiranje integracije severa Kosova.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u razgovoru za RSE program kaže da međunarodna zajednice ne može ignorisati rezultate izbora:

„Mislim da ih ona formalno ne priznaje, ali da praktično ne mogu da izbegnu da komuniciraju sa ljudima koji su izabrani. Ovde su pre svega dobili građani i to, nadam se, jednu čvrtu lokalnu vlast. To podrazumeva i smanjivanje političkih tenzija ne samo na severu već i između severne i južne Mitrovice, a to je itekao značajno za međunarodnu zajednicu.“

Premijer Kosova Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da kosovske vlasti svoje aktivnosti koordiniraju sa međunarodnom zajednicom.

"Radićemo maksimalno za implementaciju zajedničke strategije Vlade Kosova i međunarodne zajednice, za vladavinu prava, za organizovanje izbora u tri opštine i formiranje nove opštine," rekao je Tači.

Republička izborna komisija Srbije trebalo bi da u toku dana saopšti prve preliminarne rezultate vanrednih srpkih izbora u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Kako su naveli u RIK-u još nije stigao izborni materijal sa svih biračkih mesta, posebno iz Novog Brda.

Izborni štab Demokratske stranke je saopštio da je prema prvim preliminarnim i nepotpunim rezultatima SNS dobila 17,55 odsto, DSS 17,24 i DS 16,97 procenata.

Ivanović kaže da treba sačekati da se saberu svi rezultati, ali i utisci kako bi se dala neka opšta ocena uspešnosti izbora.

“Ali ovde se radi o lokalnim temama tako da bi za mene u isto vreme to bio izuzetno afirmativan rezultat jer smo mi kao građanska inicijativa jedini promovisali lokalne probleme kao prioritet.“

Volja birača

Ivanović smatra da, uprkos činjenici da je na izbore izašlo tek oko 28 odsto birača, ta brojka nije tako mala.

„S obzorom da mi na listama imamo tri hiljade Albanaca i još od 1.000 do 1.200 ljudi drugih nacionalnosti koji uopšte ne žive tu, a Albanci ne glasaju ta izlaznost nije mala. Ona je, objektivno oko 45 odsto što je za naše prilike prilično dobro. Bila bi sigurno i veća da nije bilo incidenta, pa je izlaznost znatno pala - sa nekih 7.500 hiljada na 6.100 koliko je konačno bilo.“

Kosovske vlasti su najavile da će izbore u ovom gradu organizovati na jesen ove ili proleće sledeće godine.

Sadri Ferati, kosovski ministar za lokalnu samoupravu je za RSE rekao da "Beograd želi ta drži napeto stanje" i da onemogući projekat integracije ovog dela Kosova.

"Mi ćemo nastaviti sa našim projektom, on je dobar projekt. Nadam se da građani sa severa znaju da se prava perspektiva nalazi u suživotu i zajedničkoj perspektivi svih građana", rekao je Ferati.

Lider Srba sa Kosova Marko Jakšić iz DSS-a u izjavi za RSE kaže da su izbori organizovani od strane srpskih vlasti u severnoj Mitrovici leagalni i legitimni sa stanovišta međunarodnog prava:
Vođa kosovskih Srba Marka Jakšić


„To nije međunarodna zajednica, to su samo zemlje zapada. Međunarodna zajednica je mnogo širi pojam, tu su Rusija, Indija, Kina ili najvećhi deo čovečanstva koji ne priznaje jednu ovakvu 'ujudurmu' koja se radi na Kosovu i Metohiji. A ove opštine, za koje Piter Fejt i Vlada u Prištini žele da raspišu izbore, je nešto što je srpski pregovarački tim u Bečcu odbio. Mi nismo pristali na to. I ako su i Boris Tadić i Vojislav Koštunica tako nešto odbili onda je to prosto obaveza i za ovaj srpski narod ovde“, smatra Jakšić.

I lider SNS na Kosovu Krstimir Pantić zastupa identičan stav po pitanju legaliteta srpskih izbora u severnoj Mitrovici:

„Institucije koje su nastale na osnovu Ahtisarijevog plana mi ne priznajemo, jer su to institucije koje su jednostrano proglasile nezavisnost i to su institucije koje podržava samo jedan mali deo međunarodne zajednice, odnosno, trećina država članica UN-a“, kaže on.

Neke od građana Kosovske Mitrovice pitali smo kako komentarišu rezultate ovih srpskih izbora. Danilo Dimović je jedan od mnogobrojnih žitelja Kosovske Mitrovice koji smatra da se volja birača, po pitanju formiranja lokalne samouprave, mora ispoštovati:

“DSS i SNS su se najviše pokazali na ovim prostorima zato što, u vreme dok je partija Vojislava Koštunice vladala na ovim prostorima, Srbi sa Kosova i Metohije su ovde imali sve. Više para, posla, živeli smo bolje. Ova sadašnja vlast na Kosovu ne daje ništa. Ali, što se rezultatata tiše i formiranja vlasti, pošto ovde politiku vodi Beograd biće onako kako vlasti u Beogradu kažu”, smatra on.

Inače, izbori su održani u organizaciji srpskih vlasti, a obeležio ih je incident na mostu u Kosovskoj Mitrovici koji deli severni i južni deo grada.

U sukobu Srba i Albanaca u kojem su korišćene i kamenice nije bilo povređenih. Eskalaciju sukoba sprečili su pripadnici policije, EULEX-a i KFORA-a.

*****
Pročitajte i ovo:
Abramovic: Došlo je vreme važnih odluka na Balkanu
Fejt: Ne smemo ostaviti sever Kosova kao zamrznuti sukob
Međunarodne i kosovske institucije kritikuju posetu Koštunice


Policija sprečila sukob Srba i Albanaca zbog izbora u organizaciji Srbije

Policija sprečila sukob Srba i Albanaca zbog izbora u organizaciji Srbije

Kosovska policija sprečila je u nedelju sukob između Srba i Albanaca na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U podne u južnoj Mitrovici kosovski Albanci održali su protest zbog održavanja lokalnih izbora koje je Srbija organizovala u severnom delu Kosovske Mitrovice i u Novom Brdu, a koji se ne priznaju od strane domaćih i međunarodnih institucija na Kosovu.

Tokom protesta kosovskih Albanaca kod glavnog Ibarskog mosta okupilo se i nekoliko stotina kosovskih Srba.

Situacija je trenutno mirna, ali napeta. Portparol kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti za RSE kaže da policija ima kontrolu nad okupljenim građanima i da osim tenzija nikakvih kontakata i incidenata između Srba i Albanac nije bilo.

Više o svemu možete pročitati i pogledati OVDE
XS
SM
MD
LG