Dostupni linkovi

Majke Srebrenice će na godišnjicu genocida tužiti Carlu del Ponte


Predmet pronađen u masovnoj grobnici sa tijelima ubijenih u genocidu u Srebrenici
Predmet pronađen u masovnoj grobnici sa tijelima ubijenih u genocidu u Srebrenici
Majke Srebrenice planiraju do 11. jula, odnosno 15. godišnjice genocida, tužiti bivšu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

Pokretanje krivične prijave protiv nje očajnički je potez majki Srebrenice. Carla del Ponte po njima je glavni krivac za uništavanje illi prikrivanje glavnih dokaznih materijala za genocid u Srebrenici.

Pravni eksperti iz BiH smatraju da krivična prijava ima svoju težinu i potkrijepljenost. Utvrdi li se istragom da je uništena dokumentacija koja ima dokaznu vrijednost, onda takvo postupanje sa dokumentacijom može imati karakter čak i međunarodnog krivičnog djela.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrebnice:

„I mi ćemo tražiti odgovornost, a sud će pokazati ko je kriv, ko nije kriv. Nećemo stati. Nek se zatvori Haški tribunal. I sve što radim dalje, ako preživim 11. juli jer ja sada kopam sve trojicu - vjerujte Bogu, boriću se više jer ipak nijedno dijete nije krivo što se političari ovako poigravaju.“


Carla del Ponte
Hajra Čatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice napominje da je uništavanje ostataka njihovoh ubijenih sinova još jedan u nizu dokaza da se one danas ne poštuju. Pravdanje predsjednika Tribunala u Haagu Sergea Brammertza da su dokumenti otklonjeni jer je moglo doći do trovanja, Hajra Čatić odbacuje kao najgoru opciju opravdanja:

„Vi znate koliko u Tuzli ima posmrtnih ostataka. I je li se ikad iko zarazio? Nikad niko. Prikupljamo potpise i mi ćemo je zaista tužiti.“


Ogorčenost

Za majke su ovi dokazi bili svetinja. Svaka od nih od 1995. godine traži koste svoga djeteta, a nakon 15 godina do njih dopire vijest da su dokazni materijali uništeni.

Koliko ogorčenosti i spoticanja u njihovoj borbi je bilo najbolje opisuje Hajra Čatić koja već 15 godina moli da joj ekshumiraju sina:

„Znam za lokaciju gdje mi je dijete poginulo. Ja ne mogu da dođem do posmrtnih ostataka moga djeteta. Nije samo u pitanju moje dijete, tu ima još šest tijela.“

Dževad Bektašević, Foto: Maja Nikolić
Majke su rekle da je prema dosadašnjim procesima vođenim u Haagu, tamošnji sud uvijek bio na strani odgovornih za genocid u Srebrenici. Postavlja se pitanje koliko bi onda pravosuđe bilo nepristrasno kada je Carla del Ponte u pitanju. Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica, kaže da opravdanost tužbe je sasvim jasna:

„Ti dokumenti su ipak bili vlasništvo države i mislim da je država trebala zauzeti određeni stav po tom pitanju.“


Sada je pitanje hoće li majke uspjeti. Hasan Nuhanović, koji tuži UN i Holandiju jer su odbili zaštiti tisuće Srebreničana među kojima i njegove roditelje, ne isključuje mogućnost da bi tužba Majki Srebrenice mogla u Haagu doći pod utjecaj politike:

„Prepostavljam da ne postoji zemlja na svijetu gdje sudovi ne dolaze pod utjecaj politike.“


Tužba Majki protiv Carle del Ponte čin je njihove moralne satisfakcije. One se nadaju minimumu pravdu, a pravda je za njih da Sud prizna odgovornost Carle del Ponte za uništenje dokaznih materijala. Vjeruju li u provosudne institucije? Ne! Njihovo povjerenje je, kažu, odavno pogaženo.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Majke Srebrenice će na godišnjicu genocida tužiti Carlu del Ponte

Koliko Mladićevi dnevnici potvrđuju dogovore o podjeli Bosne
Doyle: Političke vođe trebaju prihvatiti odgovornost za svoje ljude

„Vive žene“ pružaju psihosocijalnu pomoć svjedocima
Međusobne optužbe Suda i Tužilaštva zbog bijega Savića
Proglašenje Mladića mrtvim nema veze sa potragom

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG