Dostupni linkovi

Dodik: Moguće povlačenje zakona o popisu


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će iz procedure u Skupštini RS-a biti povučen Prijedlog zakona o popisu stanovništva, ukoliko na nivou Bosne i Hercegovine bude usvojen zakon iz ove oblasti, koji podrazumijeva da je RS jedna statistička jedinica.

“RS je podržala predloženi zakon o popisu u BiH, usaglašen s Evropskom komisijom, koji predviđa elemente koje traži EUROSTAT, ali je odbijen od Bošnjaka koji žele da se popiše i dijaspora, što je protivno evropskim standardima”, rekao je Dodik i dodao da je stoga “taj zakon u ćorsokaku”.

“Imajući u vidu činjenicu da je potrebno da BiH ima integralan popis, u kojem će RS biti jedna statistička jedinica u tom procesu, sa svim podacima koji su nam potrebni, ne samo za nas već i evropske strukture u budućnosti za projekte, bili smo spremni da kažemo da ćemo osigurati još neko vrijeme da pokušamo doći do tog zakona na nivou BiH. Ukoliko do toga ne dođe, RS će usvojiti zakon do kraja ovog zasjedanja Narodne skupštine RS-a", rekao je Dodik.

On navodi da “treba da bude jasno” da, ako se usvoji zakon na nivou BiH, RS će povući svoj zakon iz parlamentarne procedure.

Dodik od popisa na nivou BiH očekuje da sve kategorije EUROSTATA imaju prioritet, ali i da postoje elementi vezano na nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje.

“Uz ova četiri elementa mi ćemo taj zakon prihvatiti, jer bi odražavao naš interes. Ukoliko ne bude donesen na nivou BiH, mi ćemo ga usvojiti u RS-u", precizirao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banja Luci.
XS
SM
MD
LG