Dostupni linkovi

Grčka kriza iz makedonskog ugla


Sa prošlogodišnjeg protesta protiv pregovora sa Grčkom oko imena organizovanom u Skoplju
Sa prošlogodišnjeg protesta protiv pregovora sa Grčkom oko imena organizovanom u Skoplju
U Makedoniji su različita mišljenja o tome da li će ekonomska kriza u Grčkoj imati uticaj na intenzitet pregovora u sporu o imenu.

Raniji ministar spoljnih poslova profesor Denko Maleski smatra da kada je u nekoj zemlji kriza koja je u vezi sa za socijalnim i ekonomskim temama, to se odražava nepovoljno na odnose sa susednim zemljama, naročito ako su u nekakvom sporu.

Grčke vlasti mogu iskoristiti probleme u tom sektoru u pokušaju da dobiju veću podršku u javnosti, radikalizirajući teme kao što je spor o imenu sa Makedonijom, kaže on.

“Činjenica da u susedstvu imamo ekonomski krizu ne treba da nas raduje, u smislu da to znači lakše rešavanje problema sa imenom. Naprotiv, mislim da to može samo da iskomplicira stvari.”

Od grčke krize neće imati posledice samo evrointegracija Makedonije, nego će to osetiti sve zemlje koje hoće da postanu deo evropske porodice, kaže politikolog Hisen Ramadani.

“Može uticati na širi plan proširenja Evropske unije i na veću obazrivost u pristupu prilikom učlanjivanja ili kandidature za članstvo i iz tog aspekta može biti posledica za Makedoniju”, objašnjava on.

Ali Ramadani smatra da i, ukoliko Grčka hoće da uspori pregovore o imenu zbog problema sa kojim se suočava, to joj neće dozvoliti međunarodna zajednica.

“Ona bi možda htela da uspori taj proces, ali drugi međunarodni faktori, a naročito Sjedinjene Američke Države, uopšte nemaju nameru da uspore proces rešavanja spora o imenu.”

A što se tiče ekonomskog aspekta ovog problema, upućeni analitičari kažu da, osim na stabilnost evropske valute, kriza u Grčkoj najverovatnije neće imati većeg uticaja na makedonske evrointegracije.

Može se jedino očekivati smanjenje trgovine između kompanija u Makedoniji i Grčkoj, odnosno makedonskog izvoza u susednu zemlju, prognoziraju oni.

*****
Pročitajte i ovo:
Hoće li i Srbija igrati sirtaki
Kriza u eurozoni ne zabrinjava bh. političare
Novi makedonsko-grčki pregovori
Protesti za obustavu pregovora sa Grčkom
Makedonija spremna za nastavak pregovora
XS
SM
MD
LG