Dostupni linkovi

Protesti za obustavu pregovora sa Grčkom


Pokret otpora za promjenu državnog imena Makedonija protestima će zatražiti neodložno obustavljanje pregovora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija.

Mirni protesti biće održani danas i 27. novembra ispred centrale misije EU u Skoplju, a protestne šetnje u Skoplju 2. i 7. decembra. Tada će biti organizovani protesti i u drugim gradovima Makedonije.

U saradnji sa Svjetskim makedonskim kongresom i makedonskim zajednicama u SAD, Kanadi, Australiji i Evropi, 6. decembra biće održan "svjetski protest zaštite državnog imena Makedonije".

Pokret namjerava i da uputi evropskim institucijama u Briselu i UN izjavu o zaštiti ustavnog imena.

Grčka je najavila da će 7. decembra u Briselu uložiti veto na datum za početak pregovora Makedonije sa EU ukoliko ne promijeni ustavno ime, koje za Atinu predstavlja bezbjedonosnu prijetnju budući da ona tako naziva svoju sjevernu oblast.

Grčka podržava prijedlog izaslanika EU Matjua Nimica da Skoplje promijeni ime u naziv sa geografskom odrednicom, poput Republika Gornja Makedonija.

Grčka je na samitu NATO-a u Bukureštu početkom aprila prošle godine iz istih razlog uložila veto na prijem Makedonije u Alijansu.
XS
SM
MD
LG