Dostupni linkovi

Makedonija spremna za nastavak pregovora


Nimic u razgovoru sa premijerom Nikolom Gruevskim u Skopju u julu 2009
Nimic u razgovoru sa premijerom Nikolom Gruevskim u Skopju u julu 2009
Makedonski državni vrh večeras ili sutra razmatra najnoviji razvoj situacije u procesu pregovora u sporu Metjua Nimica sa pregovaračima iz Makedonije i Grčke.

Sastanku u Skoplju će prisustvovati i makedonski pregovarač u sporu Zoran Jolevski, koji će predstavnicima vlasti preneti kako je protekao razgovor sa Nimicem.

Za sada nema zvaničnih informacija, ali neki mediji, pozivajući se na izvore u vladi, javljaju da je Grčka na zadnjem sastanku u Njujorku nastupila sa maksimalističkim stavovima, odnosno da traži promenu imena, koje bi bilo za domaću i međunarodnu upotrebu, kao i promenu u nazivu jezika i identiteta.

Mobilizacija vladajućih struktura u Skoplju je počela u toku vikenda, kada se sastao Centralni komitet najveće partije u vladi - VMRO DPMNE, a premijer Nikola Gruevski je informisao supartijce o stavovima Atine.

POTVRĐENA PREDANOST MAKEDONIJE

U opozicionom Socijaldemokratskom savezu smatraju da puštanjem informacije o nepopustljivosti Grčke, vlada traži izgovor zbog nerešavanja spora i sve izvesnijeg nedobivanja datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom. Opozicija poziva na proaktivnu ulogu i ističe da je najveći problem to što vlada ne saopštava stav o ovom pitanju.

U međuvremenu nastavljaju se insistiranja međunarodnog faktora o rešavanju spora o imenu, kako bi Evropska Unija mogla 7. decembra saopštiti datum početka pregovora sa Makedonijom.

S obzirom da je zatvaranje pitanja o imenu od ogromnog interesa za Makedoniju, smatramo da vlada mora iskoristiti narednih nekoliko nedelja da bi rešila spor sa Grčkom, izjavili su nam iz kancelarije Evropske Unije u Skoplju. Oni su uvereni da se može naći kompromis. Iz američke ambasade saopštavaju da Vašington podržava napore Ujedinjenih nacija koji posreduju u rešavanju spora.

Američka ambasada u Skoplju primećuje da poslednje izjave i postupci makedonske vlade potvrdjuju predanost u iznalaženju rešenja, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG