Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fajon: Za ukidanje viza potrebna obostrana politička volja


Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je za današnje izdanje "Nezavisnih novina" da je BiH ispunila većinu kriterijuma za viznu liberalizaciju i da je u pitanju kredibilitet EU da taj proces bude finalizovan.

Fajonova je rekla da će Evropska komisija u Komitetu za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta ove sedmice podneti izveštaj za BiH, i ako on bude pozitivan, onda se ne sme gubiti vreme.

"Očekujem da će Komisija podneti predlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju zadnje sedmice maja ili najkasnije prve sedmice juna. Ne bi smelo da bude nikakvih drugih kriterijuma osim tehničkih, koji su navedeni u `mapi puta`. Narednih nekoliko sedmica će biti odlučujuće. Treba nam jaka politička volja na obe strane. I zbog toga moramo da radimo veoma ozbiljno", istakala je Fajonova.

Ona je ocenila da nema nikakvog razloga da Komisija ne podnese prijedlog za ukidanje viza kasnije od kraja maja ili početka juna i očekuje da će predlog imati do tada.

"Ali da vas podsetim da smo mi u Parlamentu usaglasili sa Savjetom EU prošlog novembra da se preostale regulative za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju tretiraju sa najvećom hitnošću. Ovde se radi o našem kredibilitetu. Ali naravno, obe zemlje treba da budu spremne, a pogoršavanje političke situacije u BiH bi moglo ugroziti celi proces", naglasila je Fajonova.

Na pitanje da li je realno da do vizne liberalizacije dođe prije oktobarskih izbora, Fajonova je rekla da se ne bi igrala datumima i da još ima vremena da se to desi pre izbora u oktobru, ali da sve zavisi od političke volje u EU i spremnosti BiH.
XS
SM
MD
LG