Dostupni linkovi

Tužilaštvo istražuje odgovornost za paljenje američke ambasade



Beograd, 21. februar 2008. godine, paljenje ambasade

Iva Martinović

Dve godine od napada na američku ambasadu u Beogradu kada je, zahvaljujući povlačenju policije, na mitingu “Kosovo je Srbija”, objekat u samom centru grada demoliran i zapaljen, a jedna osoba poginula, najavljena je mogućnost pokretanja odgovornosti onih koji su tog dana izdavali naređenja organima reda.

U Ministarstvu pravde našem radiju je potvrđeno da će istraga biti proširena, a nezvanično se saznaje da bi postupak mogao biti pokrenut protiv šefa kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, Aleksandra Nikitovića, zbog sumnje da je naredio policiji da se pred huliganima povuče.

Iste večeri, kada su slike divljanja, razbijanja i paljenja u samom centru Beograda obišle svet, bilo je jasno da se ništa od toga ne bi dogodilo da je policija radila svoj posao. Do danas, međutim, nisu odgovarali oni koji su kordonu policije ispred američke ambasade, naredili da se povuku pred huliganima.

Za ono što je usledilo, kada je zgrada demolirana i zapaljena, a jedan od demonstranata poginuo, pred sudom odgovara samo jedna osoba. Da nešto tu nije u redu, primećuje i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen:

“Postoje snimci, i svi smo svedoci da je više stotina lica učestvovalo u rušenju i paljenju Beograda, kao i ambasada tog dana. U ovom trenutku tužilaštvo se bavi proširenjem kruga lica koja su se ponašala kao huligani, i videćemo dokle će istraga da dovede.”


Željko Ivanji, Foto: Vesna Anđić
Prema nezvaničnim informacijama, već je dovela do šefa kabineta bivšeg premijera Vojislava Koštunice, Aleksandra Nikitovića, protiv kojeg bi mogao biti pokrenut postupak zbog sumnje da je naredio policiji da se povuče pred huliganima. Nikitović se od samog početka u javnosti spominjao kao osoba koja je, pošto je ministar policije Dragan Jočić bio u bolnici, te večeri komandovala policijom.

Poslanik G17 plus, stranke koja je i tada bila u Vladi, ali nije učestvovala u organizaciji mitinga, Željko Ivanji ne želi da govori o imenima, ali neosporno je kaže, da je:

“Nikitović zapravo bio prvi saradnik Vojislava Koštunice. Svakako bih rekao da je bio čak i mnogo važnija poluga u jednoj impotentnoj politici Vojislava Koštunice. Prema tome, mislim da je Nikitović bio onaj agresivniji deo u vladi, bez obzira što je bio, da tako kažem, običan šef kabineta.”


Pozivajući se na izvor blizak istrazi, list Danas navodi da je tužilaštvo došlo do video snimka svega što se događalo ispred američke ambasade, uključujući i minute pre napada, kada je policija povučena iz Ulice kneza Miloša.

Policija zloupotrebljena?

Na osnovu toga biće utvrđeni propusti pojedinih funkcionera. U Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije takve ne vide u svojim redovima i pitanje odgovornosti za nerede prebacuju na demokrate, koje su se, podsećamo, u poslednjem momentu, povukle iz organizacije mitinga. Poslanik DSS-a Dragan Šormaz:

“Naravno da sam bio na mitingu, svakom Srbinu je tu bilo mesto. Čak i onome koji je učestvovao u organizaciji mitinga, a onda se naglo pojavio u Rumuniji.”

U Rumuniju je tada u svojstvu predsednika Srbije otputovao Boris Tadić. Dragan Šormaz:

“Kako to da je baš tog dana morao da ode? Da nije on slučajno znao šta će da se desi te večeri? Ja ne tvrdim ništa, samo pitam i to se pitam godinama. Tu je onda i direktor policije, on je taj koji treba da reaguje.”
Miloš Vasić, Foto: Vesna Anđić

Šef policije u to vreme bio je sadašnji načelnik Milorad Veljović. On je, međutim, kako podvalči novinar Miloš Vasić, morao sporovoditi ono što mu je bilo naređeno ili, u ovom slučaju, zabranjeno sa vrha:

“Teško da je mogao da ima bilo kakvog uticaja zato što je u tom trenutku ministar policije bio u bolničkom krevetu, a njegova državna sekretarka za unutrašnje poslove je bila političko lice, odnosno praktično zamenik gospodina Jočića. Tako su političke odluke o upotrebi policije očigledno bile donošene negde na nivou vrha Demokratske stranke Srbije i tadašnje Vlade. Ne mogu da vam kažem kakva je bila Nikitovićeva uloga u tome, ali znam vrlo dobro da je, sa nekoliko dosta kompetentnih i dobro obaveštenih mesta, bio upiran prst u njega. Definitivno je policija tu bila zloupotrebljena i izložena stradanju.


Ćutanje o političkoj odgovornosti

Zapaljive poruke po proglašenju nezavisnosti Kosova, koje su prethodile neredima, bile su znak nekim političarima da se na vreme povuku. Ni razbijanje i pljačka po čitavom gradu, koji su trajali do duboko u noć, nisu omeli Koštuničinog koalicionog partnera Velimira Ilića da nekoliko dana kasnije sa konferencije za novinare poruči:
Slobodan Homen, Foto: Vesna Anđić

“Nama su stranci razbili državu, a mi smo njima nekoliko prozora na ambasadama, to je normalno. I to moraju očekivati da nauče šta je demokratija. I to razbijanje prozora je demokratsko.”

O političkoj odgovornosti do danas nema ni reči, no zašto je dve godine trebalo da prođe da bi se i ona direktna uopšte pokrenula, pitamo Slobodana Homena iz ministrastva pravde:

“Smatram da nije postojala politička volja da se taj postupak potpuno tovoreno istraži i okonča, i mislim da je ovo poruka nove Vlade da taj slučaj, odnosno to rušenje grada, treba istražiti do kraja.”


Nakon incidenta koji su izazvali kada su bacili molotovljev koktel na grčku ambasadu, grupa beogradskih anarhista provela je u pritvoru šest meseci. Prilika da se i u slučaju spaljivanja Ambasade SAD pokaže slična efikasnost odavno je propuštena, ali ne i šanse da se ovaj događaj konačno istraži.


****
Pročitajte i ovo:
U Koštuničinoj stranci zadovoljni reakcijom policije
Diplomatski kor dva dana ranije tražio zaštitu?
XS
SM
MD
LG