Dostupni linkovi

Diplomatski kor dva dana ranije tražio zaštitu?


Paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu
Paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu

Dan nakon nasilja na ulicama Beograda, mediji se bave pitanjem da li je srpska vlast mogla učiniti više da spriječi napade na strane ambasade. Nezvanično se saznaje da je zaštita tražena dva dana ranije, a SAD su ustvrdile da Vlada Srbije nije poduzela adekvatne bezbjednosne mjere.

Agencija Srna prenosi kako je diplomatski kor u Srbiji dva dana prije održavanja velikog protesta protiv proglašenja kosovske nezavisnosti tražio od Vlade Srbije da preduzme sve potrebne mjere da se zaštiti strano diplomatsko osoblje ambasada i diplomatskih predstavništava u Beogradu.
Predstavnici svih ambasada u Beogradu, među kojima i Ambasada BiH, su se, na inicijativu hrvatskog ambasadora u Beogradu Tončija Staničića, saglasili da doajen diplomatskog kora, papski nuncije u Srbiji Euđenio Zbarbaro prenese ovaj zahtjev Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
Prema istom izvoru, nuncije se 19. februara sastao sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Srbije Rajkom Bogojevićem, kojem je prenio zabrinutost i zatražio da Vlada Srbije preduzme sve potrebne mjere da se zaštiti diplomatsko osoblje i ambasade u Beogradu.
Na tom sastanku je, kako kaže izvor ove agencije, Bogojević osudio prethodne napade na ambasade, koji su se desili 17. februara na dan proglašenja kosovske nezavisnosti, i izrazio žaljenje te obećao da će srpsko Ministarstvo spoljnih poslova preduzeti sve potrebne mjere i da će se one primjenjivati koliko bude potrebno.
Beogradskom listu Danas potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova da je policija dobila naređenje da djeluje tek u trenutku kada su vandali napali zgradu Vlade Srbije.

SAD su i zvanično protestovale kod Vlade Srbije zbog napada na američku ambasadu u Beogradu i nedovoljnih bezbjednosnih mjera koje su preduzete. Portparol Stejt Departmenta Šon Makormak (Sean McCormack) je rekao da je američki podsekretar Nikolas Berns (Nicholas Burns) telefonom razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i uložio protest.
Berns je rekao da su bezbjednosne mjere bile "potpuno neadekvatne za taj zadatak".

"Poruka je bila vrlo jasna: situacija je bila neprihvatljiva, trebalo je da odmah preduzmu mjere za odgovarajuću zaštitu kako naša
ambasada i naše osoblje ne bi bili napadnuti", rekao je Makormak.
Berns je vrlo jasno stavio do znanja ministru spoljnih poslova Srbije da će smatrati srpsku vladu lično odgovornom za bezbjednost i dobrobit osoblja Ambasade SAD, prenio je Makormak.
XS
SM
MD
LG