Dostupni linkovi

U Koštuničinoj stranci zadovoljni reakcijom policije


Beograd, policajac patrolira ulicama grada, 25. februar 2008
Beograd, policajac patrolira ulicama grada, 25. februar 2008

Uprkos tome što se veći deo osoblja američke ambasade povukao iz Beograda, što je slovenačka zatvorena, a nemačka radi po posebnom režimu, u stranci premijera Srbije zadovoljni su reakcijom policije u četvrtak, kada su huligani zapalili zgradu ambasade SAD i demolirali veliki broj diplomatskih predstavništava zemalja EU.

Osoblje američke ambasade u konvojima je poslednjih dana napustilo glavni grad Srbije. Navodeći da je bio prinuđen da naredi njihovo povlačenje, američki ambasador u Beogradu Kameron Manter zatražio je od srpskih zvaničnika da hitno zaštite sva diplomatska zdanja. "Veoma sam ljut zbog onoga što se dogodilo", rekao je Manter povodom divljanja huligana koji su zapalili zgradu američke ambasade i poručio da bi "bilo bolje da se to ne ponovi". “U slučaju novih napada moramo pribeći i pojedinim merama koje još nismo preduzeli”, dodao je američki ambasador.

Istovremeno, MIP Slovenije i dalje ne savetuje svojim građanima putovanja u Srbiju, a ambasada te zemlje koja je u napadu huligana pretrpela štetu od 40.000 evra, zatvorena je do daljnjeg jer obnova zbog trenutne situacije nije moguća.

Na meti napada u četvrtak bila je i ambasada Nemačke koja, prema rečima njenog portparola Marka Čadeža, do daljeg nije u stanju da prima nove zahteve za vize:

"Razlozi za nepostojanje uslova primanja novih zahteva za izdavanje viza su provere i pojačavanje mera bezbednosti. Koliko će to trajati, zaista ne znam."

U naletu huligana kamenovane su i ambasade Hrvatske, Belgije, Turske i Velike Britanije, a ispred kanadske ambasade zapaljeno je jedno vozilo.

I dok američki ambasador očekuje od vlasti u Srbiji da izdaju snažno saopštenje u kojem će osuditi nasilje, da se postaraju da se to više ne dogodi, te da reči potkrepe i delima, iz stranke premijera Vojislava Koštunice poručuju da su zadovoljni reakcijom policije. Bez obzira na to što u trenutku naleta huligana ispred ambasade SAD nije bilo nijednog policajca, portparol Koštuničine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović smatra da je policija u četvrtak reagovala pravovremeno i na tome joj se povrh svega i zahvaljuje:

"Policija je zaista preduzela sve što je bilo u njenoj moći. Da nije bilo pravovremene reakcije policije, u zaštiti materijalnih dobara i ljudskih života, možda bi bilo i nekih većih posledica. Dakle, policija je delovala onako kako to predviđaju zakon i propisi i DSS može samo da se zahvali svim pripadnicima MUP-a koji su se starali o javnom redu i miru u četvrtak."

Komentarišući ovakvu izjavu, novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić podseća da ovde nije reč o postupanju policije po zakonu, već po naredbi koju su izdale vlasti Srbije:

"Policija postupa onako kako joj se naredi i kakve instrukcije dobije. Pretpostavljam da je u tom smislu gospodin Mladenović zadovoljan što je policija slušala ono što je bila odluka nekakvog združenog organa, štaba, koji upravlja takvim situacijama."

Uprkos činjenici da je ambasada SAD zapaljena, a brojna druga diplomatska predstavništva u četvrtak demolirana, portparol Koštuničine stranke poručuje da u “pravovremenu” reakciju policije ne treba sumnjati ni u buduće:

"Zaista nema razloga da se bilo koji strani državljanin oseti nesigurno ili nebezbedno u Srbiji i sigurno je da će svi objekti i ambasade biti zaštićeni– to se ne može dovoditi u pitanje."

RSE: Hoće li policija reagovati odlučnije?

Mladenović: Policija će reagovati u skladu sa zakonom i propisima jer mislim da je policija i do sada reagovala na pravi način.

Napadi kakvi su se dogodili u četvrtak u Srbiji nisu zabeleženi još od NATO intervencije 1999. godine, kada su potpuno demolirana sva predstavništva zemalja koje su učestvovale u intervenciji. Ocenjujući da je logično da se članovi stranih misija posle demoliranja ambasada ne osećaju bezbedno, bivši ambasador Srbije u Zagrebu Milan Simurdić navodi da srpske vlasti sada moraju da pruže čvrste garancije da se tako nešto neće ponoviti:

"Potpuno ih razumem. Ako se stavim u poziciju srpskog diplomate u inostranstvu, da se tako nešto događa ne bih se osećao sigurno. To što se povlači deo osoblja svakako nije dobar znak, ali sam uveren da to neće ići dalje od toga. Verujem da tim državama, pogotovo Srbiji, ne treba prekid komunikacije sa svetom. Problemi sa kojima smo suočeni se mogu rešavati samo dijalogom."
XS
SM
MD
LG