Dostupni linkovi

Sreten Jocić negirao krivicu za ubistvo Pukanića


Sreten Jocić
Sreten Jocić
Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, negirao je krivicu na početku suđenja za ubistvo zagrebačkog novinara Iva Pukanića koje je danas počelo u Beogradu. Pored Jocića, za ubistvo vlasnika lista Nacional i njegovog saradnika Nike Franjića pred beogradskim Specijalnim sudom sudi se i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

"Ja sam nevin, nemam ništa sa ubistvom koje mi se stavlja na teret, kao ni sa ostalim optuženima"
, izjavio je četrdesetosmogodišnji Sreten Jocić pred sudskim većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. U raspravi na početku procesa Jocić je zatražio da mu suđenje odmah počne kako bi što pre izneo odbranu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice, u kojoj se navodi da je Jocić organizovao kriminalnu grupu koja je ubila vlasnika lista Nacional i njegovog saradnika Nike Franjića, 23. oktobra 2008. godine, i to tako što je prvooptuženi sa za sada nepoznatom osobom postigao dogovor da za 1.500.000 evra likvidira Iva Pukanića.

Kao motiv za likvidaciju Iva Pukanića u optužnici se navodi to što je u medijima u regionu iznosio saznanja o delovanju kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Po zanimanju privrednik


Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić
Sudsko veće navelo da je će u ovom postupku svedočiti šest zaštićenih svedoka, označenih brojevima od jedan do šest, kao i osoba pod pseudonimom Koko. To je prvi put u istoriji procesa za organizovani kriminal pred beogradskim Specijalnim sudom da će iskaze dati svedoci pod maksimalnim merama zaštite identiteta, koje podrazumevaju izmenu glasa i svedočenje tokom kog se neće videti njihova lica.

U postupku utvrđivanja identiteta, Sreten Jocić pred sudom je izjavio da su mu mesečna primanja 600 evra, da je po zanimanju privrednik i vlasnik jedne firme u Srbiji, bez imovine u inostranstvu, da uredno plaća porez, kao i da je osuđivan dva puta - u Holandiji i Italiji.

Željko Milovanović, koji je optužen da je postavio i aktivirao bombu kojom je u Zagrebu ubijen Ivo Pukanić, rekao je pred sudom da ima državljanstva Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da se izdržava od ušteđevine koju je sakrio na sigurno mesto, ali nije želeo da se izjašnjava o svojoj školskoj spremi i služenju vojske ili drugom angažmanu u vojnim jedinicama. Izjasnio se da ne zna da li je ikada osuđivan, posle čega je sudsko veće iznelo podatak da je više puta kažnjavan, i da je najveća presuda koja mu je izrečena devet godina zatvora.

Milenko Kuzmanović
naveo je da nikada nije odgovarao pred zakonom, kao i da su mu mesečna primanja u jednoj agenciji za fizičko-tehničko obezbeđenje u kojoj je radio pre hapšenja bila nešto veća od 200 evra.

Prvi dan suđenja održan je pod snažnim merama bezbednosti, koje će biti primenjivane tokom celog procesa. Optuženi su iz Centralnog zatvora do zgrade suda transportovani u dugoj koloni policijskih automobila, kombija i džipova koje su obezbeđivali pripadnici žandarmerije sa automatskim oružjem na gotovs.

Suđenje se nastavlja 21. aprila, a proces pored domaćih medija prati i veliki broj novinara iz Hrvatske i zemalja regiona. Pred županijskim sudom u Zagrebu za ubistvo Pukanića i Franjića od februara ove godine sudi se četvorici optuženih koji su dostupni hrvatskom pravosuđu - Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju i Slobodanu Đuroviću.

Pročitajte i ovo
Počelo suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića

Osumnjičeni za ubistvo Pukanića se predao policiji
Slučaj Pukanić: Optužnice stigle sudovima u Zagrebu i Beogradu
Jocić tvrdi da je žrtvovan
Moć balkanskih mafija
Ubijen Ivo Pukanić
XS
SM
MD
LG