Dostupni linkovi

Ponovo izložen 'torinski pokrov' Isusa Krista




U torinskoj katedrali danas je prvi put poslije deset godina izloženo platno u kojem je, kako se vjeruje, sahranjen Isus Krist.

Platno, čije su dimenzije 4,36 metara sa 1,10 metara, pronađena je sredinom 14. vijeka u Francuskoj, a očekuje se da će je do 23. maja u torinskoj katedrali vidjeti dva miliona ljudi.

Riječ je o komadu platna na kojem se vidi lik čovjeka za kojeg se vjeruje da je umro poslije mučenja, koje je uključivalo i razapinjanje na krst. Kršćani vjeruju da je u to platno poslije smrti bio umotan Isus Krist i da je lik koji se vidi na tkanini upravo njegov.

Platno, koje se naziva i Torinski ili Sveti pokrov, vijekovima je u centru polemike naučnika koji vjeruju u njegovu autentičnost i onih koji u to sumnjaju.

Istoričari, koji se oslanjaju na određivanje starosti pomoću ugljenikovog izotopa 14, ustanovili su da je platno nastalo u Srednjem veku, između 1260. i 1390. godine, ali je i taj metod doveden u pitanje.

Grad Torino specijalno se pripremio za dolazak velikog broja hodočasnika. Veliki dio oko katedrale je blokiran, dobrovoljci će pomagati snagama bezbjednosti, a posebni parkinzi su označeni za hodočasnike, koji će imati na raspolaganju nekoliko minuta da vide relikviju.

Stiže i papa


U Torino će doći i papa Benedikt Šesnaesti, koji će 2. maja održati misu i blagosloviti okupljene. Za vrijeme izložbe platno će dnevno moći da vidi 48.000 ljudi.

Pokrov iz Torina, restauriran je 2002. godine, a poslednji put je bio izložen 2000. godine.

Platno je preko noći postalo međunarodna senzacija 1898. godine kada je fotograf amater Sekondo Pia uspio da dobije negativ sa crtama lica. Niko još nije ponudio naučno objašnjenje za sliku, niti je iko uspio da je umnoži.

Komentarišući izlaganje pokrova, torinski nadbiskup Severino Poleto rekao je da to može pomoći svim da postanu bolji ljudi, pa čak i novinarima, osvrćući se na sve snažnije kritike crkve nakon afera o seksualnom zlostavljanju.

"Crkva je uvijek imala teških trenutaka tokom istorije. Oni koji sada na nju upiru prstom na nekoliko sveštenika zaboravljaju da kažu koliko dobroga su Crkva i njene institucije učinile za humanost", rekao je Poleto.

Papa Benedikt Šesnaesti rekao je ranije da će tokom posjete Torinu razmišljati o tom misterioznom liku na platnu, koje se tiho obraća srcima ljudi pozivajući ih da priznaju lice Boga. Sam Vatikan nikad se nije izjasnio o autentičnosti pokrova.

Lokalni anarhisti u međuvremenu planiraju "Dan bez pokrova" koji će se podudariti sa posjetom pape. Pokrov iz Torina je samo "katolička propaganda", rekla je organizator Marija Mateo, kritikujući papu zbog njegovih stavova o eutanaziji i abortusu.
XS
SM
MD
LG