Dostupni linkovi

Kosor na sastanku s predsjednikom SAD izrazila potporu BiH


Susret premijerke Hrvatske Jadranke Kosor i predsjednika SAD, Baracka Obame, 08. travanj 2010.
Susret premijerke Hrvatske Jadranke Kosor i predsjednika SAD, Baracka Obame, 08. travanj 2010.
U NATO-u nema starih i novih članica, više ili manje vrijednih, svi smo mi NATO, svi imamo jednaka prava, poručio je američki predsjednik Barack Obama na večeri s 11 šefova savezničkih država ili vlada savezničkih zemalja iz srednje i istočne Europe u Pragu, prenijela je novinarima hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Američki je predsjednik na večeru je pozvao šefove država ili vlada Hrvatske, Češke, Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Na večeri se najviše razgovaralo o pitanjima svjetske i europske sigurnosti, a Obama je goste izvijestio o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja kao jamstva općem miru, koji je potpisao s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, rekla je premijerka u izjavi hrvatskim novinarima u hrvatskom veleposlanstvu u Pragu.

Premijerka je na sastanku izrazila potporu BiH i hrvatskoj želji da ona bude stabilna zemlja triju ravnopravnih naroda i da što prije dobije NATO perspektivu, odnosno ispuni reforme za dobivanje Akcijskog plana za članstvo (MAP) te je istaknula potpisivanje arbitražnog sporazuma o rješavanju pitanja granice sa Slovenijom kao primjer kako se među susjedima rješavaju otvorena pitanja.

Mnogi sugovornici na večeri su rekli da Hrvatsku što prije žele vidjeti u EU, prenijela je premijerka.

Obama je goste pojedinačno dočekao na ulazu u rezidenciju američkog veleposlanika, gdje se održavala večera i tom prigodom premijerka mu je uzvratila pozivom u Hrvatsku.

Američkog predsjednika opisala je kao "izvrsnog, odlično upućenog i rijetko koncentriranog sugovornika", te večeru je ocijenila "ugodnim razgovorom prijatelja i saveznika koji zajedno skrbe za mir, sigurnost i budućnost".

Podržavamo cjelovitu BiH

I uoči susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom Kosor je rekla da Hrvatska podržava BH na putu prema NATO-u.
Zalažemo se da BiH što brže dobije MAP za NATO. Mi to gledamo kao važno strateško pitanje.

U izjavi za medije u Pragu, Kosor je istaknula kako je poziv na večeru svojevrsno priznanje Hrvatskoj na njenom euroatlantskom putu, ali i na odnosu koji Zagreb ima prema susjedima.

„Hrvatska je ponosna što je članica NATO saveza koja želi surađivati sa svima na planu zajedničke sigurnosti. Mi smo mala, ali sve važnija država i profiliramo se kao lider u regiji,“ rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka ranije danas je istaknula da Hrvatske podržava sve svoje susjede na putu prema euroatlantskim integracijama, posebno Bosnu i Hercegovinu.

„Zalažemo se da BiH što brže dobije MAP za NATO. Mi to gledamo kao važno strateško pitanje. Podržavamo cjelovitu BiH sa tri konstitutivna naroda, sa posebnom obvezom skrbi prema Hrvatima u BH“ rekla je hrvatska premijerka uoči večere s američkim predsjednikom.

Hrvatska je ovim pozivom, koji je pismeno došao iz Bijele kuće na adresu hrvatske premijerke, ušla u krug deset zemalja koje su u NATO primljene u razdoblju od 1999. do 2004. godine i s kojima se redovito održavaju konzultacije o europskoj sigurnosti. Susret Obama Kosor dogodio se godinu dana nakon prijema Hrvatske u zapadnu Alijansu. Prije godinu dana na samitu NATO u Strazbouru Obama je razgovarao s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i prethodnikom današnje šefice Vlade Ivom Sanaderom.

Nova Evropa podržava novi START

Nova Evropa podržava novi START

Lideri postkomunističkih članica EU i Hrvatske podržali su na večeri s američkim predsednikom Barakom Obamom resetovanje odnosa Vašingtona i Moskve i novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, ali su zatražili da taj proces bude transparentan i da uzima u obzir interese njihovog regiona.

"Za okruglim stolom nisu iznete nikakve bojazni ili strah, već jasna potreba da se grade odnosi sa Rusijom kao transparentni, da se o njima informišemo. Izrazili smo podrška resetovanju, ali da taj proces takođe vodi računa o interesima našeg regiona. Predsednik Obama tu ne vidi problem",
kazao je novinarima posle večere češki premijer Jan Fišer.

Barak Obama se, prema rečima češkog premijera, takođe založio da se odnosi s Rusijom grade na principu uzajamnog poverenja i apsolutno transparetno.

"Naravno da s Rusijom postoje razlike, ali je predsednik Obama ocenio da SAD s Rusijom uspevaju da komuniciraju i traže zajedničke stavove",
preneo je Fišer reči američkog predsednika.

"Dobili smo uveravanja od predsednika Obame da mi i dalje spadamo u evroatlantski prostor, delimo iste vrednosti i preuzimamo zajedničku odogovornost", kazao je češki premijer.

Glavna tema razgovora nije bila ni američka protivraketna odbrana, ni kako bi 11 zemalja Srednje i Istočne Evrope moglo da se uključi u taj novi koncept američkog antiraketnog štita, kako se očekivalo, već saveznički odnosi u NATO, nova strateška koncepcija Alijanse i Avganistan kao njen apsolutni prioritet.

Za većinu od srednjeevropskih zvaničnika koje je u Prag pozvao Obama krupna tema bila je energetska bezbednost.

XS
SM
MD
LG