Dostupni linkovi

Stajnberg na Kosovu: Jačati borbu protiv korupcije


James Steinberg u poseti Manastiru Gračanica
James Steinberg u poseti Manastiru Gračanica
Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg je ocenio značajnim napredak koji je u dve godine nezavisnosti postignut na Kosovu, pozvao je institucije da se snažno bore protiv korpucije i organizovanog kriminala i istakao značaj dobrih odnosa sa susedima i razgovora o praktičnim pitanjima sa vlastima u Beogradu.

Posle sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, Stajnberg je rekao da se SAD osećaju usko povezane sa narodom Kosova i snažno su angažovane na tome da sve zajednice na Kosovu vide u budućnosti u Evropskoj uniji i drugim evroatlanskim strukturama.

„Veoma sam zadovoljan onim što sam čuo od premijera i predsednika o njihovom ozbiljnom angažovanju za izgradnju Kosova, da se obezbedi dobra vladavina za sve građane Kosova, da vladavina zakona bude efektivna, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.“


„Nedostatak borbe protiv ovih pojava ne šteti samo integraciji i stranim investicijama već i budućnosti vaše zemlje i mlađih generacija“
, rekao je Stajnberg.

On je kazao kako je razgovarano o merama koje SAD treba da preduzmu da bi pomogle Kosovu na putu prema EU i da bi promovisali put ka liberalizaciji viza, te ocenio je da su lokalni izbori koji su održani prošle godine uticali na jačanju demokratije u zemlji.

„Mi treba da se obezbedimo da sve zajednice na Kosovu osećaju da su predstavljene na svim nivoima“
, rekao je Stajnberg.

Američki zvaničnik je sa predsednicima opština sa srpskom većinom u Gračanici razgovarao o snažnim opredelenjima predsednika i premijera Kosova za ravnopravnost svih zajednica i o eventualnoj saradnji sa Republikom Srbijom i njenom ulogom u ovom procesu.

Stajnberg je rekao da uprkos neslaganja oko nezavisnosti Kosova kod zvaničnika Srbije uočio interesovanje da se razgovara o nekim pitanjima kao što su korupcija, borba priotiv organizovanog kriminala i vladavina zakona.

Posle susreta sa najvišim zvaničnicima Kosova Stajnberg je posetio i Manastir Gračanica i u ovom naselju se susreo sa trojicom predsednika novih opština sa srpskom većinom koje su nastale nakon novembarskih izbora u procesu decentralizacije na Kosovu.

***
Stajnberg je u sredu i četvrtak posetio i Kosovo, a više o tome u tekstu: Stajnberg i Tadić: Bosni i Hercegovini ne preti rat
Preporučujemo pročitajte i ovo:
Lideri političkih stranaka ne prihvataju špansku deklaraciju
Stranački lideri pesimistični oko Madridske deklaracije
Stajnberg i Moratinos započeli balkansku turneju
XS
SM
MD
LG