Dostupni linkovi

Lideri političkih stranaka ne prihvataju špansku deklaraciju


Miguel Angel Moratinos i James Steinberg u Sarajevu
Miguel Angel Moratinos i James Steinberg u Sarajevu
Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i španski ministar vanjskih poslova Miguel Anhel Moratinos ocijenili su pozitivnim razgovore koje su imali sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini. Još jednom su ponovili kako su Evropska unija i SAD spremne da pomognu BiH u reformama koje će zemlju približiti Evropskoj uniji i NATO-u.

Španski ministar vanjskih poslova Miguel Anhel Moratinos najavio je i da će 2. juna u Sarajevu biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, te da se nada da će tada donijeti dobre vijesti o liberalizaciji viznog režima:

„Vraćam se sa većom nadom i povjerenjem u Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija je spremna da krene sa rješavanjem pitanja koje očekuju građani BiH. Nadam se da ćemo početkom juna imati dobre vijesti i kada je riječ o liberalizaciji viznog režima. Evropska unija je spremna da da svoj doprinos za novi početak odnosa u BiH. Nakon izbora bh. lideri će morati donositi odluke koje će pripremiti BiH za Evropsku uniju. Napredak je postignut, naišli smo na dobru violju i pozitivan pristup kod bh. lidera. Visokoj predstavnici Evropske unije Ketrin Ešton prenijeću pozitivan izvještaj.“

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg:
Potaknuti smo konstruktivnim pristupom svih lidera, nemamo nikakve iluzije da su to teška pitanja, ali mislim da ni NATO ni EU, niti SAD očekuju da se sve to riješi preko noći, ali je važno da se izađe na taj put.


„Mislim da smo se pokušali koncentrisati na tri najvažnije stvari tokom razgovora sa bh. liderima. Prvo, da iako su izbori blizu, još uvijek je moguće postići napredak oko kratkoročnih ciljeva koji mogu pokazati i građanima i međunarodnoj zajednici da su lideri BiH spremni da preuzmu ponekad teške i važne odluke koji će pokazati njihovu sposobnost da preuzmu odgovornost članstva u Evropskoj uniji i NATO-u. Drugo, jako je važno u kampanji poslati pozitivnu poruku. Pozitivan pristup je ono što je neophodno da se stvori okruženje koje će omogućiti BiH da ide dalje u budućnost. Treće, morate biti spremni nakon izbora u oktobru da se formira vlast koja može preuzeti efikasne korake kako bi išli dalje ka toj budućnosti. Sve je to moguće. Mi smo potaknuti konstruktivnim pristupom svih lidera, nemamo nikakve iluzije da su to teška pitanja, ali mislim da ni NATO ni EU, niti SAD očekuju da se sve to riješi preko noći, ali je važno da se izađe na taj put. Građani moraju poslati poruku svojim liderima šta je to što žele u budućnosti - da želite da se postigne napredak, da želite Bosnu i Hercegovinu koja će da se pridruži drugim zemljama Zapadnog Balkana kao partner širom Evrope, integrisan, jedinstven.“


Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je nakon sastanka sa zvaničnicima EU i SAD-a da usvajanje deklaracije nije način rješavanja problema ustavne reforme. Tihić je kazao da je i do sada bilo niz deklaracija, izjava i amandmana koji nisu usvojeni i nikada niko nije zbog toga odgovarao:

„Smatramo da usvajanje deklaracije nije način rješavanja problema ustavne reforme.“


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže kako je zamolio zamjenika državnog sekretara SAD-a Džejmsa Stajnberga i ministra vanjskih poslova Španije Miguela Anhela Moratinosa da poslije izbora u periodu od šest mjeseci dođe do promjene Ustava, i da oni takvu klimu stvaraju:

„Na neki način smo ukazali da želimo graditi jednu alternativnu, pozitivnu, zdravu klimu, bez vrijeđanja bilo koga po bilo kom osnovu.“

Lider SNSD-a Milorad Dodik:

„Ono što sam ja predložio to je da veoma hitno sjednemo i da završimo taj dio usaglašavanja Ustava sa deklaracijom u dijelu gdje će se etnička obilježja kandidata prevesti na brojčano i da time riješimo problem našeg sukoba Ustava BiH sa Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima.“


Nakon susreta sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom i ministrom vanjskih poslova Španije Miguelom Anhelom Moratinosom, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija novinarima je kazao da je ohrabren činjenicom da su SAD i EU opredijeljene za jedinstvenu BiH, koja samo kao takva može ući u EU i NATO.

Pročitajte i ovo
Stranački lideri pesimistični oko Madridske deklaracije

Stajnberg i Moratinos započeli balkansku turneju

O ranijim američko-evropskim naporima da političari u BiH postignu dogovor o ustavnim promjenama pročitajte u tekstovima:
Ponuđen novi prijedlog ustavnih promjena
Dejton - kamen spoticanja svakodnevnom životu
Kozmetičke promjene
SAD prihvataju samo jedinstvenu BiH
Sastanak domaćih lidera (ne)moguća misija
Sastanak u Butmiru završen bez dogovora
XS
SM
MD
LG