Dostupni linkovi

Ponuđen novi prijedlog ustavnih promjena


James Steinberg i Charles English na propalim butmirskim pregovorima u oktobru, Fotografije: Midhat Poturović
James Steinberg i Charles English na propalim butmirskim pregovorima u oktobru, Fotografije: Midhat Poturović

Uoči sutrašnjeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira u BiH, predstavnici SAD-a i EU ponudili su u bh. političarima novi prijedlog ustavnih promjena.

Datum 18. novembar prvobitno je bio označen kao dan do kojeg je trebalo postići neki dogovor, ali se i dalje razmatraju ponude međunarodnih predstavnika domaćim političarima.

Dogovor, pa ni napredak u okviru takozvanog butmirskog procesa nije postignut, a u BiH došao je novi dokument sa prijedlogom ustavnih promjena o kojem se malo zna. Tek toliko da je sličan onom ponuđenom 9. oktobra u Butmiru, na koji su imali zamjerke šefovi svih sedam političkih partija u BiH.

Konsultacije o novom dokumentu su obavljene sa SDA i SDP-om, a danas se razgovaralo i sa predstavnicima HDZ-a. Predsjednik SDA Sulejman Tihić, sa kojim su predstavnici SAD-a i EU Stjuart Džons i Lars Valund razgovarali o novom američko-evropskom dokumentu, kaže da je to dorađen butmirski paket u kojem bi djelimično trebale biti uvažene i primjedbe domaćih političara.

Sulejman Tihić

Najavljena je mogućnost da se postojeći butmirski paket revidira u nekom manjem dijelu, tako je nama rečeno, jer sve političke stranke su imale određene veće ili manje primjedbe. Mi iz SDA smo tražili da se uvede institucija vrhovnog suda, tražili smo da se omogući dvojno državljanstvo i tražili smo da se ovlasti OHR-a prenesu na instituicije BiH. Vidjećemo narednih dana šta će od toga biti uvaženo“, kaže Tihić.

Nakon prvog kruga razgovora o ponuđenom butmirskom paketu, sve stranke koje su učestvovale u pregovorima do 18. novembra, odnosno zasjedanja Savjeta za provođenje mira, trebale su dostaviti svoje prijedloge kako bi se ponuđeni dokument popravio.

U međuvremenu, međunarodni zvaničnici nastavljaju da posreduju među domaćim političarima oko paketa reformi kako bi se okončao politčki ćorsokak u BiH, kaže američki ambasador u BiH Čarls Ingliš. Iako ponuđeni paket promjena nije savršen, ustavne promjene su sveobuhvatne i uravnotažene, kaže Ingliš i upozorava.

„Ukoliko ovaj paket bude usvojen, on će BiH postaviti čvrsto na put ka priključenju Evropskoj uniji i NATO savezu. Ako se ništa ne učini, BiH ostaće zarobljena u mentalitetu 19. stoljeću, sa tehnologijom 20. stoljeća, nesposobna da prati svijet promjena 21. stoljeća“, objasnio Ingliš.

PESIMIZAM

Za sada u Stranci za BiH i SNSD-u tvrde kako nisu dobili novi prijedlog butmirskog paketa, te da ne znaju ni kakav je sadržaj. Vođeni načelima koja su potpisali u Kreševskoj deklaraciji i Prudskom sporazumu, u HDZ-u ističu da su za hrvatski narod u BiH jedina prihvatljiva rješenja ona koja će osigurati ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, kaže Marinko Čavara.

„Da bismo postigli rješenja koje će omogućiti ravnopravno sudjelovanje svih naroda u odlučivanju i njihovu jasnu poziciju, a ne zanemarujući i prava manjina i ostalih, normalno da podrazumijeva jedan takav ustroj u kojem će netko moći suvereno odlučivati, a ne dosad iskrivljenim tumačima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i svega ostaloga, što smo bili svjedoci u proteklom periodu, što je narušavalo prava najviše Hrvata u BiH“, kaže Čavara.

U opozicionom PDP-u u ističu da od sutrašnjeg zasjedanja PIC-a ne treba očekivati ništa, kao ni od cijele operacije zvane butmirski proces, kaže Mladen Ivanić i dodaje:

Mladen Ivanić

„Vrlo sam pesimističan, a pogotovo ne u nekom roku od dva, tri dana jer mislim da to apsolutno nije realno. Sadašnja struktura funkcioniše na sukobu i ja prosto ne mogu zamisliti nijedan papir koji bi Dodik i Silajdžić zajedno potpisali, iako zajedno sjede. Čim bi to uradili, izgubili bi svoju podršku i osnovu postojanja, tako da ja mislim da su se medijatori uhvatili jednog uzaludnog posla od koga neće biti, po mom dubokom uvjerenju, ništa.“

Ipak, ukoliko pregovori uspiju, Kancelarija visokog predstavnika će biti zatvorena, a put BiH ka Evropi otvoren, navodi se u izvještaju Međunarodne krizne grupe koja je ponovo aktivirala svoj rad u BiH. U suprotnom, međunarodna zajednica biće stvaljena pred težak izbor: ojačati OHR i tako obnoviti politički sukob sa RS, ili razraditi alternativu koju bi vodio specijalni predstavnik EU, upozorava direktor ICG-a za Balkan Marko Prelec.

„Već postoji politički sukob između Ureda visokog predstavnika i RS koji je počeo ranije i eskalirao sa zadnjim paketom nametnutih odluka koji je RS odbila izričito. To stanje, taj sukob je takoreći zamrznut butmirskim procesom. I ukoliko butmirski proces stvori dovoljan paket reformi i omogući tranziciju, odnosno zatvaranje Ureda visokog predstavnika, na taj način bi se riješio nastali sukob koji sam spomenuo ranije. Međutim, ukoliko Butmir totalno propadne, onda ćemo u ono prijašnje stanje.“

Treba ponoviti da se ranije ponuđeni paket ustavnih promjena u BiH sasatoji iz četiri dijela. Prvi se odnosi na usklađivanje ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, drugi na pojednostvaljivanje sistema odlučivanja kako bi država BiH bila jedina adresa u pregovorima sa EU. Treći dio odnosi se na nadležnosti koje su već prenesene sa entiteta na nivo države, ali koje nisu formalno unesene u Ustav. I na kraju, prema butmirskom prijedlogu ostaje sistem entitetskog glasanja - na čemu insistiraju predstavnici RS.

XS
SM
MD
LG