Dostupni linkovi

LDP: Kandidatura u EU obavezuje Srbiju na jasan stav



Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji Srbiju obavezuje da zauzme jasan stav o Srebrenici kao što je to uradilo više od 500 miliona Evropljana.

"Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za genocid, ali smo odgovorni što nijesmo dovoljno učinili da genocid spriječimo, a krivce kaznimo... Ako smo bili sposobni da godinama skrivamo one koji su optuženi za ubistvo tih ljudi, onda moramo učiniti sve da taj događaj nazovemo pravim imenom kao što je to utrvđeno presudom Međunarodnog suda pravde i Rezolucijom Evropskog parlamenta", navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

On je naveo da su uopštena osuda zločina i negiranje nezabilježene monstruoznosti srebreničkog genocida bili alibi za bezobzirnost srpske nacionalne politike devedesetih.

"Jasnim stavom o teritorijalno ograničenom genocidu u Srebrenici mi ne potvrđujemo samo svoju evropsku orijentaciiju već dokazujemo ljudskost Srbije i pružamo priliku našoj djeci da žive bez tereta zločina pod kojim danas živimo mi", kazao je Jovanović.

U pisanoj izjavi Jovanović navodi da je LDP jedina stranka koja se godinama ozbiljno bavi pitanjem obaveze koje imamo prema sebi i susjednim narodima zbog čega je do sada podnijela više prijedloga deklaracija.

"Zalažemo se za usvajanje deklaracije koja bi bila izraz volje građana Srbije, a ne potreba vladaćuje koalicije i samo za takvu deklaraciju LDP je spremna da glasa", navodi se u izjavi predsjednika te stranke.
XS
SM
MD
LG