Dostupni linkovi

Sud BiH: Dvije godine zatvora zbog pomaganja ratnom zločincu u bijegu


Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Ranka Stankovića iz Foče na dvije godine zatvora zbog pomaganja u bijegu Radovanu Stankoviću, koji je u fočanskom zatvoru izdržavao kaznu od 20 godina zbog ratnih zločina.

U kratkom objašnjenju presude sudskog vijeća navedeno je da je optužba dokazala da je Ranko Stanković učestvovao u planiranju i organizaciji bijega svog brata Radovana Stankovića.

Radovan Stanković je iz Kazneno-popravnog zatvora u Foči pobjegao 25. maja 2007. godine. On se otrgnuo zatvorskim stražarima koji su ga pratili na stomatološki pregled i uskočio u automobil koji ga je čekao.

Pretpostavlja se se da je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje se vjerojatno krije i danas.

Tokom istrage o okolnostima pod kojima je pobjegao, utvrđeno je da je bilo propusta u organizovanju Stankovićevog prevoženja do Stomatološkog fakulteta, ali je sud oslobodio optužbi šest zaposlenih u zatvoru koji su smatrani odgovornim za to.

Sud je međutim na uslovne kazne zatvora od po šest mjeseci osudio zatvorsku ljekarku Brankicu Davidović i medicinsku sestru Ranku Dragičević.

Njih je optužba teretila da su krivotvorile medicinsku dokumentaciju koja je poslužila kao izgovor da Stanković uputi na stomatološki pregled izvan zatvora.

Davidović i Dragičević priznale su krivicu i sklopile sporazum sa tužilaštvom koji je sud uvažio i osudio ih na kazne koje se neće izvršiti ukoliko u razdoblju od dvije godine ne počine još neko krivično djelo.
XS
SM
MD
LG