Dostupni linkovi

Ubica Ivane Hodak osuđen na 30 godina zatvora



Zbog teškog ubistva i osvete njenom ocu ubica Ivane Hodak, Mladen Šlogar osuđen je danas na 30 godina zatvora.

Za danas u 14.15 sati bilo najavljeno je izricanje presude Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, no povratak u sudnicu iznenadio je mnoge.

Naime, sudija Turudić ponudio je Šlogaru da iznese završnu riječ, što nije uobičajeno. Šlogar je to odbio kao što je odbio i iznošenje obrane. Sudsko vijeće se zatim povuklo, no nakon 20-ak minuta se vratilo u sudnicu i saopštio odluku.

Ivana Hodak, kćer poznatog zagrebačkog advokata Zvonimira Hodaka, ubijena je iz pištolja u centru Zagreba u novembru 2008. godine, nedaleko od sjedišta zagrebačke policije, u kojoj je živjela s roditeljima. Nakon tog zločina smijenjeni su ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa te direktor policije.

Uprkos brojnim 'rupama' u iskazu Šlogar je na sudu i pred policijom priznao zločin tvrdeći da je ubistvo počinio iz osvete Ivaninom ocu, zagrebačkom advokatu Zvonimiru Hodaku jer mu navodno prije 14 godina nije pomogao naći posao.

Svjedočeći na suđenju Hodak je kazao da je Šlogarov motiv koji je naveo kao razlog ubistva "lažan inskonstruisan i neistint" te da je atentat u uzročnoj vezi s obranom njegova klijenta penzionisanog hrvatskog generala Vladimira Zagorca.
XS
SM
MD
LG