Dostupni linkovi

Đinđićev bulevar ponovo izlijepljen Mladićevim slikama



Nepoznate osobe prelijepile su u toku noći ulične table sa adresama u Bulevaru Zorana Đinđića i na njima stavili natpis "Bulevar Ratka Mladića".
Ispod natpisa stoji imejl adresa "Narodnog pokreta 1389".

Prvi put, pripadnici "Pokreta 1389" prelijepili su natpise u Bulevaru Zorana Đinđića 21 .maja 2007. godine i tom prilikom uhapšene su dvije osobe.

Danas se navršava sedam godina od ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, a danas je i rođendan haškog bjegunca Ratka Mladića, koji je rođen 12. marta 1942. godine.

12. marta 2003. godine u 12.25 sati u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije na Đinđića je iz snajpera zapucao pripadnik jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović. Sat i po kasnije, premijer je podlegao povredama.

Odmah po atentatu u Srbiji je proglašeno vanredno stanje, a već sutradan policija je uhapsila na desetine osoba za koje se vjerovalo da su povezane s atentatom. Glavnoosumnjičeni Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije, poznatijih kao "Crvene beretke" je pobjegao, da bi se nakon više od godinu dana, samoinicijativno predao policiji.

Godine 2007. za njegovo ubistvo izrečena je presuda kojom su na 40 godina zatvora osuđeni bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac atentata.

Na 35 godina zatvora osuđeni su: Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Po 30 godina dobili su: Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a Saša Pejaković je dobio osam godina zatvora.
XS
SM
MD
LG