Dostupni linkovi

Još jedna neuspela potraga za Mladićem


Pretresa kuće Ratka Mladića u Beogradu, Fotografije: Vesna Anđić
Pretresa kuće Ratka Mladića u Beogradu, Fotografije: Vesna Anđić
Policija je u Beogradu još jednom pretresla kuću haškog optuženika Ratka Mladića, ali najtraženiji begunac ni ovoga puta nije pronađen.

Zvaničnici su poručili da se radi na presecanju finansijske podrške za skrivanje Ratka Mladića, ali niko se ne usuđuje da prognozira kada bi se on mogao naći u Hagu.

Ukoliko se ispostavi tačnom nezvanična informacija da je u poslednjem pretresu u kući Ratka Mladića na Banovom Brdu pronađeno oko 70.000 evra, to bi mogao da bude jedan od važnijih tragova u potrazi Akcionog tima za saradnju sa Hagom, koji je između ostalog fokusiran i na otkrivanje finansijskih tokova podrške odbeglom generalu.

Svetko Kovač, direktor Vojno-bezbednosne agencije Srbije, nije mogao da precizira do kakvih se rezultata došlo u pretresu porodične kuće Mladića u Beogradu, ali je rekao da takve akcije spadaju u redovne aktivnosti Akcionog tima u traganju za haškim optuženicima.

"Cilj tih akcija je pronalaženje dokumenata i drugih tragova koji bi mogli da dovedu do osobe koju tražimo," kaže on.

RSE: Gde se nalazi Ratko Mladić, da li imate neke pretpostavke?

Kovač: Ne pretpostavljam. Rezultate očekujem kada se završi sve.

U jednom od ranijih pretresa porodične kuće Mladića na Banovom brdu, u decembru 2008, policija je punih osam sati pretraživala poslovne objekte koji se vode na njegovog sina Darka.

Sumnja

Ovog puta, u utorak 23. februara 2010, akcija pretresa sprovedena je nakon što se Darko Mladić u Beograd vratio sa dužeg puta. Zato je novinare interesovalo da li je sada potraga bliža odbeglom generalu, na šta je odgovorio Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije:

"Ne znam. Zavisi od onoga što će biti pronađeno."

Već dve godine slušamo da se krug oko njega sužava, da on ima sve manje jataka i sredstava za skrivanje. I uvek nas posle svake akcije opovrgnu rezultati.
Pažljivi hroničari svih velikih potraga za Ratkom Mladićem, bar onih koje su ikako mogle biti poznate javnosti, beleže da ih je do sada bilo bar tridesetak.

Ljubodrag Stojadinović, vojno politički analitičar, kaže za RSE da ne sumnja u nameru države da uhapsi najtraženijeg begunca, ali i podseća da on nikada nije bio tamo gde je tražen.

"Već dve godine slušamo da se krug oko njega sužava, da on ima sve manje jataka i sredstava za skrivanje. I uvek nas posle svake akcije opovrgnu rezultati. Zbog toga po nekada počinjem da sumnjam ili u sposobnost srpskih tajnih službi, ili u njihovu nelojalnost vlastima. Prosto je nemoguće da za sve ove godine niko ni slučajno ne sazna gde se nalazi Ratko Mladić," rekao je Stojadinović.

Iako je vlast u Srbiji posle petooktobarskih promena sumnjala da u Bezbednosno informativnoj agenciji, naslednici Državne bezbednosti, i VBA – Vojno bezbednosnoj agenciji ne postoji volja za hapšenjem haških optuženika, u poslednje vreme, što je pokazalo i hapšenje Radovana Karadžića, to se promenilo.

General Svetko Kovač izjavio je da je VBA u 2009. prikupila podatke i dostavila 80 izveštaja Tužilaštvu za ratne zločine, Okružnom sudu u Beogradu i Centru za saradnju sa Haškim tribunalom.

"Iako se od ukupnog broja mera nadzora 37 odsto odnosi na realizaciju zadataka Akcionog plana, nije dobijen ni jedan podatak da se neko od lica optuženih pred Haškim tribunalom krije u vojnim objektima, ili da su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane na bilo koji način uključeni u njihovo skrivanje."


Vitalna informacija

Predstavnici političkih partija različito gledaju na akcije traganja za Ratkom Mladićem.

Zoran Krasić, poslanik opozicione Srpske radikalne stranke, koja ne odobrava saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je za RSE da dolazak policije na Mladićevu beogradsku adresu vidi kao predstavu za javnost:

"To je pritisak na familiju, s ciljem da se izazovu neke emocije kod publike. Ne vidim šta bi drugo moglo da bude, ako se zna da je njihova kuća pod prismotrom već godinama."


Važna je očigledna namera aktuelne vlasti da uhapsi haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Nadam se da je to sada stvar tehnike, a da je namera evidentna ovoga puta, što je Srbiji u prethodnom periodu nedostajalo.
Nenad Milić
, poslanik Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da se nada da će u pretresu Mladićeve kuće biti pronađene informacije koje mogu dovesti do njegovog hapšenja, ali da u ovom trenutku, iako je i član skupštinskog Odbora za bezbednost, nema informacije gde bi begunac mogao da se nalazi.

"Mislim da to niko ne zna u ovoj zemlji, na žalost. Ipak, važna je očigledna namera aktuelne vlasti da uhapsi haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Nadam se da je to sada stvar tehnike, a da je namera evidentna ovoga puta, što je Srbiji u prethodnom periodu nedostajalo."


Stojadinović procenjuje da sve dosadašnje potrage govore da se odbegli Ratko Mladić manje oslanja na mrežu jataka, već na nešto drugo što je, kako zaključuje, tajna njegovog dugogodišnjeg skrivanja.

"Informacija. Vitalna informacija koja dolazi do njega o tome gde i kada počinju potrage. A te informacije dolaze možda i iz samog centra odakle se potrage i organizuju."


Poslednja velika akcija potrage za Ratkom Mladićem, za koju je javnost čula, dogodila se početkom oktobra prošle godine u okolini Novog Sada.



*****
Pročitajte i ovo:
Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Ko pomaže Mladiću da izbegne pravdu?
Srpske vlasti tvrde da ne znaju gdje je Mladić
XS
SM
MD
LG