Dostupni linkovi

Srpske vlasti tvrde da ne znaju gdje je Mladić


Arhivski snimak: Ratko Mladić
Arhivski snimak: Ratko Mladić

Informativno-politički magazin "60 minuta" u specijalnoj emisiji, emitovanoj sinoć na Federalnoj televiziji, objavio je snimke Ratka Mladića na kojima se ovaj optuženi za ratne zločine sa porodicom i prijateljima veseli i druži. Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da nijedan od objavljenih snimaka nije mlađi od osam godina. Snimci su uzdrmali majke i žene koje su u srebreničkom genocidu izgubile svoje najmilije.

Istovremeno, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjem ljudskih prava ističu kako nisu iznenađeni prikazanim snimcima Ratka Mladića jer, kako ističu, svjesni su da se Mladić nije krio i da je živio slobodno u Srbiji.

FTV objavila je sinoć amaterske snimke Ratka Mladića nastale, kako je rečeno tokom prikazivanja informativno-političke emisije “60 minuta”, u proteklih 12 godina. Radi se, uglavnom, o snimcima u beogradskom naselju Košutnjak na kojima se vidi kako se Mladić sa porodicom veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom.

Direktor Kancelarije Republike Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušana Ignjatovića je priznao kako se Mladić krije u Srbiji, ali i da tamošnje vlasti ne znaju gdje.
Tokom emisije uključeno je i javljanje direktora Kancelarije Republike Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušana Ignjatovića. Ignjatović je priznao kako se Mladić krije u Srbiji, ali i da tamošnje vlasti ne znaju gdje:

“U ovom trenutku zaista govoriti da ga krije Vojska Srbije, to mislim da nije tačno.”

U razgovor sa Ignjatovićem se uključio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je sa urednikom emisije “60 minuta” bio u studiju:
Željko Komšić

“Gospodine Ignjatoviću, nemojte od nas više očekivati da vjerujemo više vama nego svojim očima. Nemojte, molim vas, zaboravite nas - u ime vas, u ime Srbije, u ime te djece tamo u Srbiji riješite se više tog zla - biće lakše nama sigurno, ali vjerujte da će biti lakše i vama.

Nemojte, molim vas, zaboravite nas - u ime vas, u ime Srbije, u ime te djece tamo u Srbiji riješite se više tog zla - biće lakše nama sigurno, ali vjerujte da će biti lakše i vama.
Nemojte nam više pričati da ne znate gdje je. Od 2000. do 2003. dok sam bio u Beogradu, cijeli Beograd je znao šta se dešava i gdje je. Ja vas upućujem da pitate tadašnjeg ministra odbrane, a vi znate ko je bio, gdje je bio Ratko Mladić.”




(Video: TV Federacije BiH)

Snimci Mladića uzdrmali javnost

Sinoćnji snimci uzrdmali su sve žene i majke koje su preživjele genocid u Srebrenici, ali i izgubile svoje najmilije nakon što je Vojska Republike Srpske na čelu sa Ratkom Mladićem zauzela taj grad:
Snimak sa Ratkom Mladićem

“Ovo je zaista sramno, sramotno. Mi smo više promukle, ne možemo više govoriti. I sram beogradskih vlasti. Ovo je opet jedna borba. Kada im treba Evropa, kad im treba život, oni su tu, a mi si znamo da je on tu.”

Gledam njega, on se slobodno šeće, a ja moga sina nemam, nemam muža, nemam zeta, nemam puno mog naroda, a on komotno hoda. Kažu da ne mogu da ga nađu, a slobodno se šeće Beogradom.

“Gledam njega, on se slobodno šeće, a ja moga sina nemam, nemam muža, nemam zeta, nemam puno mog naroda, a on komotno hoda. Kažu da ne mogu da ga nađu, a slobodno se šeće Beogradom.”


“Ja sam pala u nesvijest. Kažem ti užasno je bilo - jer ja sam izgubila dva sina i čovjeka.”

11. jula ove godine navršiće se 14 godina od genocida u Srebrenici, kaže predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić. Sramotno je, navodi, što se Ratko Mladić i dalje krije i što ga Srbija još uvijek ne isporučuje Haškom tribunalu:

“Sinoć je sve potvrđeno. Mi smo cijelo vrijeme govorili da se Ratko Mladić i Karadžić nalaze u Srbiji i u RS-u. Znači da su mogli davnih dana i godina da ih izruče.”


(Video: TV Federacije BiH)

Snimci nisu iznenađenje


Većinu naših sagovornika objavljeni snimci Ratka Mladića nisu iznenadili jer, kako kažu, svi su svjesni da se Mladić nije krio i da je živio slobodno u Srbiji. Oficir za vezu BiH sa Haškim tribunalom Amir Ahmić navodi da je njegovo hapšenje ne samo obaveza srbijanskih vlasti već i međunarodne zajednice:

“Politika je da cijelo vrijeme se plasiraju određene priče, a u suštini je sasvim jasno: dati rok Beogradu imate toliko vremena da izručite Mladića, u protivnom nećete dobiti nikada zeleno svjetlo. Tako se stvari završavaju - ko hoće da završi. A ko hoće da pregovara i da pravi krizu u regionu, onda se to na ovaj način radi.”

Predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH Fadila Memišević:
Da se na Srbiju izvrši pritisak, to je ključ, odnosno da se izvrši pritisak i na Rusiju jer i ona ima tu svoje prste - da se uhapsi Ratko Mladić. Jer ovo sve što smo vidjeli u ovom mozaiku nije ništa drugo nego je svjetskoj i našoj javnosti prezentirano jedno užasno ruganje žrtvama.

“Da se na Srbiju izvrši pritisak, to je ključ, odnosno da se izvrši pritisak i na Rusiju jer i ona ima tu svoje prste - da se uhapsi Ratko Mladić. Jer ovo sve što smo vidjeli u ovom mozaiku nije ništa drugo nego je svjetskoj i našoj javnosti prezentirano jedno užasno ruganje žrtvama.”


Povodom objavljenih snimaka Ratka Mladića reagovao je i evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je rekao da bi bio veoma iznenađen kada bi se pokazalo tačnim da su ti snimci iz 2008. godine. Ren je naveo da je u redovnom kontaktu sa Haškim tribunalom i da posljednji izvještaji i pretpostavke o kretanju Mladića govore o periodu iz 2006. godine i ranijim godinama, a ne o 2008. godini, kada je nova vlada Srbije bila formirana.
XS
SM
MD
LG