Dostupni linkovi

Hamas optužio Izrael za ubistvo jednog od lidera



Palestinska ektremistička organizacija Hamas optužila je danas izraelske agente da su ubili jednog od osnivača vojnog krila te organizacije, Mahmuda al-Mabhuha.

Hamas je naveo da je Mabhuh ubijen strujnim udarom prošle nedjelje u sobi jednog hotela u Dubaiju i "da će osvetiti njegovu smrt".

Jedan od pripadnika uprave Hamasa u izgnanstvu u sirijskoj prestonici Damask, Izat Rašak, rekao je za AP da je Hamas odložio objavljivanje informacije o ubistvu Mabhuha, jer je pokušao "da pronađe izraelske agente koji su izveli tu operaciju".

Brat ubijenog Mabhuha, Husein rekao je da je Mahmud do sada preživeo dva izraelska atentata, uključujući i I jedan od prije šest mjeseci kada su pokušali da ga otruju u Bejrutu, posle čega je 30 sati bio bez svijesti. "Bilo je očekivano da će Mosad (izraelska tajna služba) pokušati da ga ubije", rekao je Husein Mabhuh za AP.

Mahmud al-Mabhuh, porijeklom iz Pojasa Gaze, živio je u Siriji, i bio je u prolazu kroz Dubai, kada je ubijen uveče 19. ili ujutru 20. januara.

Mabhuh je sahranjen danas u palestinskom izbjegličkom kampu Jarmuk, nedaleko od Damaska. Sahrani je prisustvovalo više od 2.000 Palestinaca. Vojno krilo Hamasa odgovorno je za stotine samoubilačkih i ostalih napada na Izraelce od 1980-tih.
XS
SM
MD
LG