Dostupni linkovi

Plan o integraciji neodrživ bez srpske saglasnosti?


“Plan intergacije severnog dela Kosova u kosovske institucije koji pokušavaju da sprovedu albanske vlasti u Prištini, u saradnji sa Piterom Fejtom, nema šanse za uspeh, jer nema pristanak Srba i Vlade Srbije” , smatra državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

„Bilo kakva strategija i bilo kakva inicijativa, ne može biti sprovedena i ne može biti prihvaćena ukoliko u nju nije uključena srpska zajednica, odnosno, pre svega, Vlada Srbije. Ako Piter Fejt to nije znao, onda mu je sada postalo jasno“, poručuje državni sekretar Oliver Ivanović.

Ovo mišljenje deli i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji kaže da je najavljeni plan o intergraciji severa Kosova uznemirio lokalno stanovništvo, stav bez obzira na uveravanja Pitera Fejta da on ne podrazumeva bilo kakva nametnuta rešenja i upotrebu sile, te da će o svemu biti konsultovan Beograd.

"Situacija je dosta tenzična i očekujem da svi relevantni faktori koji odlučuju ne doprinese tenzijama, već da pokušaju da se stabilizuju odnosi. Ne bih želeo da se desi bilo kakva situacija nasilja i očekujem da će oni, koji su zaduženi za očuvanje mira na Kosovu, učini sve da se to ne desi",
kaže Šutanovac, napominjući da, svako rešenje koje isključuje nealbansko stanovništvo u sistemu odlučivanja, nije dobrodošlo.
Situacija je dosta tenzična i očekujem da svi relevantni faktori koji odlučuju ne doprinese tenzijama - Dragan Šutanovac

“I to nije rešenje koje može da donese konačnu stabilizaciju odnosa. Mislim da će oni, koji odlučuju o tome, morati da imaju u vidu da, ukoliko srpski živalj ne želi da im se nametne takvo rešenje, neće moć da se to implementira u realnom životu”, dodaje Šutanovac.

Oliver Ivanović naglašava da svi moraju biti sversni da potreba za regionalnom saradnjom postoji, ali da njen format mora biti politički i statusno neutralan, kao što je sadržavao “plan u šest tačaka”, koji je napravljen sa UNMIK-om, uz saglasnost Euleksa i Saveta bezbednosti.

“Nama je potrebna saradnja u oblasti policije, ali i u oblasti pravosuđa, pa i u oblasti carine. Ali kako, gde, kome idu sredstva ostvarena od carine, to je ono što treba da reši protokol. Kosovske vlasti se opiru, jer u tome vide podrivanje svog “nezavisnog statusa”. Ali moraju da budu svesni da to nije konačno rešenje. To što kosovske vlasti imaju u ovom trenutku je novi, tranzicioni status. Konačni status će imati samo, i isključivo, kada se budu dogovorili sa Srbijom”, kaže Ivanović.

NEDOVOLJNO REŠENJE

Proširivanje teritorije na koje deluju kosovske institucije, putem izbora i uspostavljanja lokalnih skupština koje bi bile u okviru kosovskog sistema vlasti, nije dobar i delotvoran model, smatra analitičar Dušan Janjić.

“To nije dovoljno za integraciju, ni Srba u kosovsko društvo, niti za rešenje problema enklava. Nije to rešilo ni problem centralnog Kosova. Pristup međunarodne zajednice problemu podeljenog društva, kakvo je Kosovo, je apsolutno birokratski, neprimeren situaciji i ne vodi i ne pomaže rešavanju problema”, objašnjava Janjić.
Oliver Ivanovć

Postojeću situaciju moguće je za početak prevazići, prema oceni Olivera Ivanovića, odlaskom “kompromitovanog” Pitera Fejta i promenom formata misije.

“Da se misija koncipira tako da bude sastavljena od dva dela i da bude upravljano iz dva centra. To su Brisel, sedište Evrospke unije i Njujork, kao sedište Ujedinjenih nacija. Tek na taj način bi ona imala pun pravni i politički kapacitet da rešava ova, vrlo osetljiva, pitanja”, kaže on.

Po mišljenju Dušana Janjića, ovu ulogu bi trebalo da preuzme Evropska unija, jer, kako kaže, Pitera Fejta i njegovu kancelariju su "napravile države koje priznaju nezavisnost Kosova".

“Mislim da bi, ne Piter Fejt, nego neko ko bi bio, isključivo, predstavnik Evropske unije, mogao biti taj medijator koji bi, zapravo, radio na dva kanala. Ovom otvorenom, sa postojećim državnim institucijama, i ovom paralelnom, gde bi se pripremala rešenja. Uostalom, ako ne znaju kako se to radi, neka odu u Izrael, pa neka vide kako je pripremano uklanjanje ovih zidova pre tri godine", kaže Janjić.
XS
SM
MD
LG