Dostupni linkovi

U skromnom ambijentu konstituisana opština Gračanica


Na teritoriji opštine Gračanica živi nešto više od 20.000 Srba i drugih zajednica, a u njenom sastavu je i više okolnih sela
Na teritoriji opštine Gračanica živi nešto više od 20.000 Srba i drugih zajednica, a u njenom sastavu je i više okolnih sela
Danas je održana konstitutivna sednica Skupštine opštine Gračanica, koja je izabrana na izborima u organizaciji kosovskih vlasti. Gradonačelnik Bojan Stojanović je ocenio da je nova opština istorijski trenutak jer su Srbi dobili šansu za bolji život na Kosovu.

Gradonačelnik Bojan Stojanović iz Samostalne liberalne stranke i 15 odbornika položili su zakletvu na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica.

Predstavnici lokalne vlasti izabrani na kosovskim izborima, 15. novembra, okupili su se u restoranu pošto tek treba da počne izgradnja sedišta opštine. Gračanica je bila selo u sastavu opštine Priština.

Ova sredina je postala opština na osnovu Plana Martija Ahtisarija, kako bi Srbi mogli upravljati sredinama u kojima su većina.

Gradonačelnik Stojanović je na na konstitutivnoj sednici rekao da je formiranje opštine istorijski događaj pošto će po prvi put stanovnici Gračanice imati adresu kojoj će se obraćati za sve njihove brige.

“Ako počinje istorija to znači da će biti neki trag koji će biti zabeležen u nečemu što će se možda zvati knjiga. I sada gospodo odbornici olovku u ruke i polako da ispisujemo prve reči i prve stranice nečega što na kraju mora da da rezultate jer mi alternativu nemamo”,
rekao je on.

NAPRAVITI STRATEGIJU OPŠTINE

Za predsednika Skupštine odbornici su izabrali Gorana Lazića iz SLS-a. U opštinskoj vlasti Samostalna liberalna stranka ima 12 odbornika, građanska inicijativa Vidovdan dva, Demokratski savez Dardanije, Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije i Srpska kosovsko-metohijska stranka po jednog, a Srpski pokret otpora Momčila Trajkovića dva odbornika. Trajković je najavio da neće učestvovati u radu opštine jer prema njegovoj oceni izbori nisu bili slobodni.

Konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica prisustvovali su predstavnici ambasade SAD, Euleksa, USAID-a, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Sadri Ferati, te ministar ekonomije i finansija Ahmet Šalja i ministar za zajednice i povratak Saša Rašić.

Stojanović se zahvalio kosovskoj vladi i međunarodnim institucijama na podršci pri formiranju opštine. On je kazao da je sada na lokalnim predstavnicima da stvore bolje uslove za sve stanovnike.

“Moramo da uradimo strategiju opštine, privrednog potencijala i ekonomskog razvoja, generalni detaljni urbanistički plan. Moramo da napravimo saradnju, prosperitet da dijalogom dolazimo do rešenja, da pričamo jedni sa drugima, da konsultujemo građane i vidimo šta su to prioriteti”.

DA IMAMO TROTOARE, ŠKOLE...

Na teritoriji opštine Gračanica živi nešto više od 20.000 Srba i drugih zajednica, a u njenom sastavu je i više okolnih sela.

U Gračanici sada funkcionišu dve lokalne administracije - opština na osnovu zakona Kosova i izmeštena opština Priština, koja je pod ingerencijom Vlade Srbije. Srpska lokalna administracija se u kosovskom sistemu smatra parlalelnom čije delovanje nema zakonsku osnovu.

Posle 1999. godine kada su Srbi napustili Prištinu opštinska vlast je nastavila da radi u Gračanici, u nekim od slobodnih objekata. Opštinske službe rade prema zakonima Srbije ali one ne mogu imati izvršnu vlast, pošto su sve javne usluge, kao vodovod, struja, transport i slično u nadležnosti kosovskih institucija. Međutim, u paralelnoj opštini se izdaju razna srpska dokumenta, dok zdravstvo, školstvo i poštanske usluge rade prema zakonima Srbije.

Ali oni Srbi koji su izabrali da rade u kosovskim institucijama veruju da srpske paralelne strukture ne mogu pružiti prosperitet i integraciju srpskoj zajednici, pošto je njihovo delovanje nepriznato i ograničeno. Zato oni shvataju realnost koja se gradi na osnovu zakona Kosova.

Odbornik opštine Gračanica je i Nebojša Perić, koji je ispred Građanske inicijative Vidovdan bio jedan od kandidata za gradonačelnika opštine, ističe važnost nove opštinske vlasti.

“Imamo mogućnost da institucionalno organizovani kao srpska zajednica ovog puta nastupamo i prema međunarodnoj zajednici i prema kosovskim institucijama isto tako i prema Beogradu”, rekao je Perić.

I odbornica Jelena Maksimović iz SLS-a kaže da je ponosna što je deo istorijskog tima nove opštine Gračanica. Ona veruje u budućnost srpskog naroda na Kosovu.

“Mi kao opština prvo ćemo da se potrudimo da uradimo sve ono što treba naš narod”.

A šta to Srbi konkretno dobijaju novom opštinom?

“Da imamo trotoare, škole, normalne ulice, nove modernije škole, kliničko-bolnički centar za koji je Vlada (Kosova) izvojila sredstva, halu sportova, objekte za neformalnu edukaciju, na to imamo pravo i niko nam to ne može uzeti”, izjavio je gradonačelnik najnovije kosovske opštine.
XS
SM
MD
LG