Dostupni linkovi

Srbija podnela kandidaturu za članstvo u EU


Primopredaja kandidature
Primopredaja kandidature
Predsednik Srbije Boris Tadić predao je danas u Stokholmu zahtev za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Tadić je zahtev za kandidaturu predao švedskom premijeru Frederiku Rejnfeltu čija zemlja do 1. januara 2010. predsedava Evropskoj uniji.

"U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji (EU), imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU",
navodi se u zahtevu Srbije.

"Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU",
naglašava se u ovom dokumentu, koji su potpisali Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Ceremoniji su prisustvovali evropski komesar za prosirenje Oli Ren i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt.

U delegaciji Srbije su i potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčlić i ambasador Srbije u Švedskoj Ninoslav Stojadinović.

Na predlog Saveta za evropske integracije, Vlada Srbije je 19. decembra donela odluku da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU.

Tadić je, dan pre nego što će otputovati u Švedsku izjavio je za Radio Slobodna Evropa da u Stokholm odlazi u pravom trenutku i da za ovaj potez ima 95 posto podrške u EU.

Rok za odgovor iz Brisela nije precizno definisan i zavisi od zemlje kandidata. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za RSE da je Beograd ispunio sve uslove za ovakav potez, bez obzira na to što Ratko Mladić još nije u Hagu, te da u Stokholm odlazi u pravom trenutku:

“Da li ćemo mi dobiti status kandidata pre nego što potpuno dovršimo saradnju sa Haškim tribunalom, to je potpuno drugo pitanje. Za ovu fazu u koju ulazimo, mi smo potpuno završili proceduru i sačekali smo sve ono što je bio zahtev naših partnera i prijatelja iz Evropske unije. Nikada se u istoriji podnošenja kandidature za članstvo nije desilo da su sve zemlje članice sa istim nivoom odobravanja prihvatile nečiju kandidaturu. Mi to ni danas ne očekujemo, ali imamo izuzetno partnerske i otvorene odnose sa svim zemljama, čak i onima koje su pokazivale blagu rezervu prema podnošenju kandidature. Ogromna većina, 95 posto zemalja članica podstiču Srbiju da podnese kandidaturu.”


REALNE PROGNOZE

Ipak, kakav će odgovor stići iz Brisela niko ne želi da prognozira. Bez obzira na ishod, stručnjaci kao najpozitivniji efekat ovakve odluke ističu dokaz jasnog evropskog opredeljenja Srbije.

Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića, Srbija je svesna da za svaki sledeći korak treba da obezbedi konsenzus svih članica Unije.

"Za svaki sledeći korak mi smo svesni da moramo da obezbedimo konsenzus unutar EU. Naš put ka Evropi neće biti niti brz nizi lak i trudimo se da razmišljamo dva, tri koraka unapred- na primer, dao sam nalog svim ministarstvima da pripreme odgovore na upitnik koji je poslala EU drugim zemljama koje su bile nešto ispred nas i mi se već uveliko spremamo za ono što nas očekuje", rekao je on.

Upitnik koji pominje Đelić biće pred Evropskom komisijom tek kada Savet ministara EU jednoglasno podrži kandidaturu Srbije.

Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG