Dostupni linkovi

Vlada: Srbija će se kandidovati do kraja godine


Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković potpisali su u ime Vlade zahtev za podnošenje kandidature za punopravno članstvo Srbije u EU.

Tadić je napomenuo da će odluku o datumu kada će to biti učinjeno doneti Švedska, kao zemlja koja predsedava Evropskoj uniji, a Cvetković je izjavio u subotu da je Vlada donela odluku da do kraja 2009. godine podnese kandidaturu za članstvo u EU.

Cvetković je takođe rekao da će odluku o tome kada će Srbija moći formalno da podnese kandidaturu doneti predsedavajuća EU, Švedska.

"Tom odlukom Srbija je trasirala pravce kojima će se kretati u narednom periodu i pokazala da deli težnje evropskih država",
izjavio je Cvetković na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije rekao je da nema nikakve dileme da Švedska i bez hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića može da odredi datum za podnošenje kandidature.

"Srbija namerava da okonča saradnju sa Tribunalom zbog naših građana, pomirenja, bezbednosti i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, a ne zbog EU i Haškog tribunala i mi ćemo taj posao završiti", rekao je Tadić.

Evropski komesar za proširenje EU, Oli Ren, izjavio je u subotu Briselu da je "sasvim logično i prirodno da Srbija u jednom trenutku zatraži status kandidata za članstvo u Evropske unije" i naglasio da Srbija ima evropsku perspektivu čiji je konačni cilj ulazak u redove EU.

"A kad je u pitanju čas kad će Srbija podneti zahtev za kandidaturu za članstvo, nadam se i uveren sam da je Srbija to usaglasila sa švedskim predsedništvom i članicama EU",
rekao je Ren u susretu s pedesetak srpskih građana koji su prvi put i bez viza posetili EU u Briselu.

"Ukidanje viza nije božićni poklon, već priznanje EU da je Srbija, isto kao i Crna Gora i Makedonija, sada sposobna da poštuje evropska pravila, kad je u pitanju vizna liberalizacija i zaštita naših zajedničkih granica," kazao je on dodavši da "posao nije još završen".

"Srpske vlasti moraju sprovesti usvojene zakonem, još predanije sprovoditi pravila o nadzoru granica, pojačati bitku protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je, znam, i želja srpskih građana," rekao je evropski komesar.

Ren je podsetio na to da je prošle nedelje takođe stavljen na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija, što je zajedno sa viznom liberalizacijom od ključne važnosti za mogući status Srbije kao kandidata za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG